Как да направим впечатление на интервю за стаж

Как да направим впечатление на интервю за стаж
  • Календар икона 06 октомври 2016
  • Око икона 6392

Учите в университет или току що сте завършили висшето си образование и се чудите къде и как да започнете кариерата си? Вероятно знаете, че стажът е идеалната първа стъпка. Липсата на трудов стаж означава, че трябва по някакъв начин да изпъкнете сред останалите кандидати и наистина да впечатлите интервюиращите. Трябва да покажете, че имате желание и потенциал и си заслужава компанията да инвестира във вас. Всеки рано или късно се сблъсква с този момент. Все още няма универсален лек, с който да преборите притеснението по време на интервю, но ние можем да ви дадем някои ценни съвета как да се подготвите, за да сте по-уверени, да се справите по-добре и да впечатлите бъдещия си работодател.

Подгответе реалистична автобиография

Първото нещо, което прави впечатление, е структурата на автобиографията – начинът на подредба, правилното оформление и последователността на представената информация. Ако сте добавили снимка, тя трябва да ви показва в приличен вид и да подчертава професионалното ви излъчване. Това показва в голяма степен колко сериозно сте подходили към собственото си представяне. Естествено, следва съдържанието, в което е описана най-важната информация, а именно основните дейности, които сте извършвали, и уменията, които сте придобили по време на образованието си. Ако нямате предишен опит, можете да опишете различните инициативи, състезания и конкурси, в които сте участвали – всичко, което може да покаже, че сте активни и амбициозни.

Дипломата има значение

В очите на интервюиращите кандидатът с много добри оценки в дипломата обикновено е активен, а допълнителните курсове показват, че той иска да се усъвършенства, подхожда сериозно към търсенето на работа и подготвя автобиографията си старателно. Сериозното отношение на един човек, проявено към образованието му, обикновено създава очаквания, че ще бъде проявено и към бъдещата работа.

Акцентирайте върху личностните умения

Ясно е, че кандидатствайки за стаж, вероятно нямате значителен предишен опит, но това не бива да ви притеснява – никой не се ражда научен. Важно е обаче да имате добре развити личностни качества. Най-важното е да бъдете достатъчно мотивирани и готови да се учите и развивате – да имате положителна нагласа към промените и да се адаптирате бързо. Високо се ценят така наречените „екипни играчи“, които лесно могат да се впишат в организационната култура и среда. Хубаво е да бъдете инициативни, но и да умеете да поемате отговорност за действията си. „Търсим хора, които са готови да посрещат предизвикателства, да учат постоянно, да се адаптират лесно към промените, да бъдат гъвкави и иновативни, да са последователни в постигането на целите, да поемат отговорност за действията и решенията си, да ценят екипното взаимодействие.“ – обобщава Христо Пангаров, мениджър на екип „Подбор“ в „Човешки ресурси“ на УниКредит Булбанк.

По дрехите посрещат…

Независимо къде кандидатствате за стаж, не се съмнявайте, че ако сте облечени подходящо, това ще направи впечатление. Всъщност облеклото е важно, защото то е първият индикатор за отношението ви към позицията и компанията. Облеклото показва дали наистина сте мотивирани да си намерите работа /или стаж/ и дали наистина искате да работи в корпоративна среда. И тук факторът не е колко е скъпо облеклото или в какъв цвят сте облечен. Става въпрос за цялостната визия и излъчване. Ако се колебаете доколко официално да се облечете за интервю, замислете се за позицията, за която кандидатствате. Представете си хората, които работят това. И чак тогава отворете гардероба си. И един съвет – в повечето случаи е добре да сме една идея по-официално облечени, добрият външен вид няма да ви навреди.

Подгответе се предварително

Научете се да презентирате себе си. Едно кратко и стегнато представяне, с изтъкване на най-добрите ви черти и умения, със сигурност ще ви спечели допълнителни точки. Само не прекалявайте и преувеличавайте, защото опитните специалисти по подбор имат своите начини да разберат от разговора докъде се простират уменията ви. Няма как да знаете със сигурност какво точно ще ви попитат, но е задължително да се подготвите предварително. Най-малкото трябва поне да сте проучили фирмата, в която отивате на интервю. Нищо не прави по-лошо впечатление от това кандидатът да не знае къде се намира или защо иска да започне именно там. Покажете, че този стаж наистина ви интересува и ще ви бъде полезен. В никакъв случай не подценявайте тази позиция – това може да е най-ниското стъпало, но е първата и най-важна крачка в кариерното ви развитие. Пример за това е Цветанка Минчева, член на Управителния съвет и директор „Банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк, която също е започнала като стажант в банката.

„Mисия стажант“ и „Мисия Първа работа“ са серия от публикации, в които ви срещаме с бивши и настоящи стажанти, намерили своята реализация в банката, и даваме ценни съвети как да започнете кариерата си във финансовия сектор. Още от рубриката:

Мисия Стажант – възможна в УниКредит Булбанк

Мисия Стажант – представяме ви Йоан Тодоров

Мисия Първа работа – Искра Пеева


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни