Дориян Тодоров: Фотографията е себеизразяване по един нестандартен начин

Дориян Тодоров: Фотографията е себеизразяване по един нестандартен начин
  • Календар икона 28 септември 2016
  • Око икона 3311

Дориян Тодоров се занимава се с фотография повече от десет години, с други думи – над 1/3 от живота си. Професионалният му път започва с клубна фотография, която тогава тепърва се заражда в България. Той е сред предпочитаните фотографи на електронната сцена у нас. Снимките му са в сайтовете на световноизвестни диджеи - Армин ван Бюрен, Марк Найт, Таркан. Музикалните и културни събития, изпълнени с пъстри, интересни хора, са една от най-големите му професионални страсти.

Първата изложба на Дориан - „Догодина по същото време“ беше представена в УниКредит Студио на 27 септември и може да бъде видяна до 27 октомври. Експозицията е част от тазгодишното издание на фестивала „Фотофабрика“.

Вижте какво разказа младият фотограф за своята работа и снимането като професия.

Занимаваш се с фотография 10 години, как я избра?

Преди тийнейджърските ми години не съм се интересувал живо от това изкуство. Когато бях на 14 години ми подариха първия фотоапарат и започнах да снимам като хоби. 4-5 години по-късно то се превърна в професия. Завършил съм математика и маркетинг, но през цялото това време работих активно като фотограф.

Напоследък все повече хора практикуват фотографията като хоби, имаш ли предположения защо?

Достъпността на цифровите апарати и високото качество на камерите в телефоните много допринасят, както и влиянието на социалните мрежи. Споделянето на снимки стана най-лесният начин за себеизразяване. Всъщност фотографията е точно това – себеизразяване.

Известен си като предпочитан фотограф на електронната сцена у нас, с какво те привличат тези събития?

Електронната сцена ме привлече най-вече с музиката, а и беше много приятен начин за навлизане във фотографията като професия. Във моите фотоси аз държа да има реални емоции, а тези събития изобилстват от такива.

Снимките ти в сайтовете на световноизвестни диджеи - Армин ван Бюрен, Марк Найт, Таркан. Как стана така?

Случайно. Аз търся емоциите, намирам ги, заснемам ги и на хората им харесва. Като акредитиран фотограф на дадено събитие, снимките ми попадат във Facebook и интернет страницата за него, ако има такава. Стигат до пиарите на тези звезди и ако ги харесат, остават в официалната страница на диджеите.

Справяш се също така добре и в сватбените фотосесии.

На музикалните събития и на сватбените такива, има добро настроение в изобилие. Мисля че затова сега се насочих към сватбените. Освен това сватбената фотография е много различна. Хората държат да изглеждат перфекти на снимките и да се видят точно, както са си се представяли. Това ме кара да полагам много повече усилия, за да допринеса за специалния

ден на младоженците. Освен това приемам, че сватбената фотография ме подготвя за по-социалната, с която планирам да се занимавам в бъдеще.

Как попадна във „Фотофабрика“? Снимах на събитието в Южния парк A to JazZ Festival и след това от „Фотофабрика“ ме потърсиха, за да направим концепция за изложба. Хареса ми тазгодишната тема на фестивала – „Конфликти“ и се включих.

Изложбата ти „Догодина по същото време“ е много цветна, а темата, както сам каза, е конфликти, това е интересен парадокс.

Май е в конфликт с темата. Шегувам се, при мен по-скоро се вижда как конфликтите могат да бъдат заличени – с музика и изкуство.

Какво ще видим на експозицията „Догодина по същото време“?

Ще видите много млади, цветни и интересни лица, които са част от фестивална София. Щe видите духа на столицата, пресъздаден от жителите ѝ. В последните години София се трансформира и сякаш и самите ѝ жители се трансформираха – изглеждат по-свободни и непринудени. Върху какво работиш сега?

Работя най-вече върху сватбената фотография, но се увличам и по-сериозни теми от живота. Това е причината да съм толкова доволен, че съм част от „Фотофабрика“ именно тази година, когато се засяга една сериозна социална тема. Затова съм много благодарен и на УниКредит Булбанк, че ми даде възможност да покажа работата си. Кой знае, може следващата ми изложба да е пак при вас, но да е свързана със сериозна социална тема.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни