От серията "Финанси за нефинансисти": Развод по време на ипотека

От серията "Финанси за нефинансисти": Развод по време на ипотека
  • Календар икона 21 септември 2016
  • Око икона 2625

#BrexPitt се оказа по-интересен от Brexit. След шума за изневяра, наркотици и „непреодолими семейни различия“ стоят децата, чувствата и няма какво да се лъжем, парите също.

Оказа се, че само за две години семеен живот Брад Пит и Анджелина Джоли имат да делят семейно богатство от над 400 млн. долара.

Ситуацията само ни показва, че семейното щастие не е константна величина и понякога единственото решение е разводът. Тази тенденция е достатъчно позната и в България, като изключим частта с разделянето на 400 млн. долара.

Преди развода обаче, семействата могат да бъдат описани като палитра от емоции, чувства и инвестиции.

Двойките изграждат общо бъдеще, в повечето случаи с общи доходи. Семейният дом също е част от това и най-често той е закупен с ипотека.

Какво правим обаче с нотариалния акт и с договора за ипотека, когато молбата за развод чака само подпис?

“Любовта е красива, но и сляпа. Стресът от един развод няма как да бъде избегнат, но има как да бъде минимизиран. За да не изпадаме в изключително неприятни ситуации е по-добре да сме предвидили и лошите моменти, доколкото можем. Съвет, който бих дала на бъдещите семейства, е: помислете за уреждането на имуществото още преди брака. Прозрачните отношения всъщност могат да допринесат за любовната хармония и да дадат повече сигурност на връзката. Поговорете със специалисти, които са разглеждали такива случаи. Попитайте например банковите консултанти за тази ситуация още като вземате заедно ипотеката. В УниКредит Булбанк казваме, че животът е низ от върхове и падове и ние сме до клиентите и в двете. Без съмнение ни се е случвало да съдействаме на двойките и при такива поводи.“, коментира Цветанка Минчева, член на управителния съвет и директор „Банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк.

За щастие, според банкерите, няма ипотека или кредит, с които да не може да се разведем. Макар и неприятно, трябва да помислим за това, защото както бракът, така и разводът, има и своите неприятни страни.

В най-масовия случай, когато съпрузите купуват жилище с ипотека, единият от тях е кредитополучател, а другият е солидарен длъжник.

В този вариант, ако искаме да уредим нещата със собствеността, солидарният длъжник може да се откаже от неговата част в полза на кредитополучателя. Понякога се налага кредитополучателят да плати определен процент, за да придобие цялото жилище, а също така да поеме и оставащите вноски. При взаимно съгласие бившият солидарен длъжник може да продължи да помага.

При този вариант, когато кредитополучателят поема всичко, УниКредит Булбанк може да предложи и допълнително финансиране, за да бъде укрепена кредитната сделка.

Ако има разногласия дали това да стане, банката се съобразява с бракоразводното решение на съда.

Децата са факторът, който диктува всичко

Децата, особено ако са непълнолетни, би трябвало да са най-щадените в един развод. Понякога обаче родителите забравят за това и съдът им го припомня.

Разводът с малки деца

Понякога разводът се случва след много години брак, когато децата вече са пораснали, но най-често първите 3-7 години са най-крехките в един брак (дори и преди това партньорите да са имали дългогодишна връзка).

Колкото и да е неприятна ситуацията с малки деца и подадена молба, тя е често срещана. Общото жилище обаче пак стои по средата в цялата картинка. В тази ситуация съдът най-често постановява семейното жилище да се ползва от родителя, който ще упражнява родителските права, дори и да не е кредитополучателят, а човекът, на чието име е кредитът, трябва да продължи да го изплаща. В този случай вариант е носителят на родителските права да стане кредитополучател и жилището да стане негова собственост.

Помага или вреди банката по време на развода

След неприятните емоционални моменти и понякога тежкия развод, идва време за реалната подялба. Тук е време бившата двойка да се обърне към своята банка. Нейната роля в този момент е да помогне максимално, като улесни ситуацията. УниКредит Булбанк категорично влиза в тази графа. За да бъде разделено жилището, двойката трябва да донесе решението на съда и кредитополучателят да напише молба в свободен стил как вижда бъдещето на общото жилище и доизплащането на кредита. Подписва се анекс от всички страни. Тази промяна в договорените отношения трябва да стане със съгласието и на двамата бивши съпрузи, а ако няма такова, се взима предвид решението на съда.

Едно за теб, едно за мен

Някои родители виждат като вариант продажбата на голямото жилище и купуването на две малки. Всъщност това е причината разводите да се нареждат сред факторите, които движат пазара на имоти и на ипотечно кредитиране.

Когато обаче става въпрос за единствено семейно жилище, купено с ипотека, нещата не са толкова лесни.

Причината затова е, че законът винаги защитава първо интересите на децата, а единственото семейно жилище е отредено да подсигури тях.

Така че продажбата на имота би могло да не бъде решение, което съдът ще приеме за приемливо. Преди да се предприеме подобна сделка, е добре да се направи консултация с адвокат, който е експерт по семейно право. В противен случай може да се наложи да се направят допълнителни разходи за брокер, които да се окажат излишни.

Богат-беден

Може би знаете, че една от най-честите причина за развод в света е, че съпрузите произхождат от различна икономическа и социална среда. На пръв поглед това не изглежда голям проблем, но по-често се превръща в такъв, особено ако семейството на по-заможния подозира другия в брак по сметка.

В този случай предбрачният договор е добро решение. В България все още не се гледа на него като необходимост. От 2009 г. насам съществува възможност съпрузите да уговорят режим на разделност. При него е възможно всяко движимо и недвижимо имущество, придобито по време на брака (но след като е избран този режим) да стане еднолична собственост на този съпруг, който го е придобил.

Каквито и съвети да потърсим обаче, истината е, че разводът най-често е травмиращо преживяне. Причините за такова решение са толкова разнородни, колкото и палитрата от емоции, които сме способни да почувстваме. Причините за това са още толкова и те показват, че дори и да сме избрали грешния партньор или грешния кредит, винаги можем да се разведем и започнем на чисто.


Беатрис Николова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Cfbusjt/OjlpmpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Беатрис Николова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни