Как да спестим пари с деца през лятото

Как да спестим пари с деца през лятото
  • 08 август 2016
  • 2603

Лято е, имате деца във ваканция, чудите се как да запълните пълноценно времето на малчуганите и то без да се разорите. Ако сте в такава ситуация, значи този материал е точно за вас.

Бленуваната от децата лятна ваканция за нас, родителите, често се превръща в изпитание - как да се погрижим за тях и едновременно с това да сме на работа. Колкото и да им се иска на малките ученици да бъдат оставени просто да си играят, обикновено не сме склонни да ги пуснем без надзор по улиците или пък да ги оставим по цял ден насаме с компютъра и телевизора. Какво да измислим?

Почивка при баба и дядо

Най-предпочитаният и прилаган вариант е почивка при баба и дядо, независимо дали на село или в града. За децата това означава блажено похапване на домашни вкусотии, излежаване до късно и изпробване благоразположението на възрастните хора с всякакви прищевки, а за родителите предоставя безценно спокойствие. Огромното предимство от финансова гледна точка са по-ниските разходи за издръжка на децата по време на престоя им при най-близките роднини.

Училищни лагери

Ако това не е вариант за вас или не искате да прекалявате с гостоприемството на възрастните, на помощ ни идват летните лагери. Обикновено детските градини и училищата организират летни лагери с продължителност от порядъка на десетина дни на море или планина. Това е добра възможност децата да станат по-самостоятелни. Времето, прекарано сред природата със съученици и учители, ще им остави ценни спомени за цял живот. Цените на този вид организирани почивки обикновено са по-ниски заради голямата група деца. На лагера децата ще са далеч от градските изкушения, което може да се окаже доста голям плюс, както за тях, така и за джоба ви. Ако те са записани в спортен клуб, то той обикновено също предлага летни занимания.

Министерството на младежта и спорта с програмата си „Спорт за децата в свободното време 2016“ дава възможност за свободно практикуване на най-различни видове спорт в редица спортни клубове по места. Повече информация за одобрените спортни школи можете да намерите на сайта на министерството. Ако ангажирате децата си през лятото с активни спортни занимания, не само ще им създадете много положителни емоции, но това ще помогне и за физическото им развитие и здраве.

Ако сте в София през лятото, не се отчайвайте!

Столицата предлага много възможности за безплатни забавления на открито, включени в културната програма на Столична община - концерти, рецитали, прожекции на филми, детски представления и куклен театър. Основните места на проявите са Борисова градина (Лятната сцена), Южен парк и Парк Заимов, обикновено в почивните дни.

До 25 август Столична библиотека предлага свободна лятна занималня за деца два пъти седмично със служителите от Детско-юношеския отдел на библиотеката. В неделните дни през целия август на различни столични улици ще има атракции за децата в рамките на проекта „София диша“. Детската зона на фестивала включва архитектурна работилница, стена на благотворителността, зона за свободна игра и експерименти, арт лаборатория и различни спортни активности.

Останалите български общини – Пловдив, Варна, Бургас, както и по-малките, също имат различни предложения за децата в културния си летен афиш. Отделете време и проучете какви са атракциите за децата по места и се възползвайте от разнообразните проекти.

Щурм в парковете

Лято е, оставете посещенията в затворени помещения за някой дъждовен ден. Възползвайте се, докато е топло и посетете парковете. Каране на колело, игра на футбол, федербал, фрисби или просто пикник сред природата, са и по-икономически изгоден, и несъмнено по-зареждащ с енергия вариант за прекарване на свободното време, отколкото шопинга.

Летни школи

За по-амбициозните и ангажирани родители оферти предоставят най-различни езикови школи и летни занимални, комбиниращи уроци по чужд език, четене и преговор на учебния материал със спортни занимания и игри на открито. Тези активности определено няма да облекчат бюджета ви, но поне ще ви успокоят, че сте запълнили времето на децата си с нещо полезно.

Семейна почивка сред природата

Когато най-сетне дойде време за блажената семейна ваканция, не забравяйте, че най-скъпите моменти не се купуват с пари – разговаряйте, изслушвайте и играйте с детето си колкото се може повече. Атракциите на аквапарковете са привлекателни, но също толкова забавно ще е да поплувате заедно в морето, да се гмуркате и пръскате с вода, да ловите риба или да строите пясъчни кули.

За децата дивата природа е много по-вълнуваща от лъскавите хотели. Ако ги заведете на палатка на морето или в планината и замените ресторантите с вечери около огъня на открито, бъдете сигурни, че не само ще спестите пари, но и ще натрупате безценни емоции.

Пожелаваме ви весело лято!


Мара Барева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Nbsb/CbsfwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Мара Барева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни