Мисия стажант - възможна в УниКредит Булбанк

Мисия стажант - възможна в УниКредит Булбанк
  • Календар икона 21 юли 2016
  • Око икона 3064

За десета година Стажантската програма на УниКредит Булбанк дава възможност за професионално развитие на млади хора, които имат желание да придобият практически опит в различни направления. В следващите редове ще се запознаете с Йоан Тодоров – стажант в дирекция „Банкиране на дребно“, който сподели впечатленията си от своя стаж до момента.

Представи се с няколко думи – какво и къде учиш? С какво са свързани интересите ти в професионален план, а и извън него?

В момента карам паралелно две бакалавърски степени, свързани с международен бизнес мениджмънт – в Англия и Холандия – като една година ме дели от края на самото обучение. Като изключим обичайните интереси, характерни за човек на моята възраст, чисто професионално се интересувам от финанси и търговия. Затова и като следствие от тази комбинация, която се сформира още в университета, в момента съм на стаж в УниКредит Булбанк.

В кой отдел на банката се намираш и каква е твоята позиция? Сподели какви са твоите задължения и докажи, че стажантът не прави кафе…освен когато не е за него самия.

Вече втори месец съм стажант Мениджър бизнес клиенти към Бизнес център Света Неделя, част от генерална дирекция Банкиране на дребно. Работата ми е свързана основно със системно подпомагане на ръководителите ми по различни сделки с клиенти, използвайки голямо разнообразие от финансови инструменти. Освен това имам и възложен дългосрочен проект, по който работя заедно с останалите двама стажанти в отдела. Точно тази задача е практически ориентира и ми дава по-голямо поле за изява, което е страхотно. Доста ми помага тренингът от университета, защото там обучението е насочено към практиката и съм се сблъсквал с подобни бизнес казуси. Разбира се, това че стажът е в реално време с реални клиенти носи повече отговорност , но точно това и ми харесва най-много.

А кое можеш да откроиш като най-интересно?

Определено е комуникацията с клиентите – целият процес на работа от първата среща до самото финализиране и подписване на договора. Предизвикателството, че средата не е изкуствена, е най-готиното в самия стаж. Научаваш нови неща, но не от академична теория, а на практика от колегите в УниКредит Булбанк, които имат повече опит от други хора на същите позиции в различни организации.

Стажът съчетава полезното с приятното, но със сигурност има и някоя забавна случка – сподели една такава.

Веднъж един човек не успя да намери къде са стълбите и се въртя десет минути пред бюрото ми. (бел. авт. на никой няма да му се стори комична тази ситуация, ако не се уточни че бюрото на Йоан е точно, ама точно до стълбите).

Попадал ли си в трудна ситуация до момента, в която не си знаел как да постъпиш?

Не съм имал затруднения на този етап – нито при комуникацията ми с клиентите, нито при изпълнение на поставена ми задача, което се дължи може би на добрата ми подготовка от обучението.

Бъдещите ти професионални планове са свързани със…?

След приключване на стажа в банката в близката една година ме очаква академично завършване в Англия и Холандия. След дипломирането не знам къде точно искам да се развивам, но знам със сигурност, че работата ми ще е свързана с финанси и търговия, защото интересът ми в тези две области нараства все повече.

Защо избра да започнеш стаж именно в УниКредит Булбанк?

Исках да придобия реална представа за бизнес ситуацията в България. Имах и други предложения за летен стаж в различни дирекции и управления, но знаех, че мога да осъществя основната си цел именно тук – да видя възможно най-много от българския бизнес. Общуването с различни клиенти, от производители на зеленчуци до строителни предприемачи, е възможно в банката, а точно тези търговци на малък и среден бизнес са гръбнакът на икономиката в България, с която исках да се запозная по-добре.

Какво ти дава стажът в банката?

Динамика, знания и липса на скука и монотонност – това са думите, с които мога да го опиша. Дори малко преди интервюто бях в един автосервиз с колегите и договаряхме кредит. За един млад човек, който е в началото на своя професионален път, именно това разнообразие е особено важно. Смятам, че ръководителите ми са професионалисти – както като екип, така и по отделно - те са страхотен пример и от тях научих наистина много неща. Чрез персоналния си подход към всеки един от стажантите, те ни дават мотивация да продължаваме, да се развиваме, не само в рамките на стажантската програма, а и извън нея.

Какво би посъветвал всички, които все още не са събрали смелост да започнат стаж по специалността, който да отговаря и на интересите им?

Да действат - няма да съжаляват! Единствено е важно да имат ясни представи какво искат да получат от стажа си. Независимо в коя сфера е, нямат ли конкретни цели – всичко се обезсмисля. Нека водещо е амбицията за придобиване на практически умения, а не заплащането или бележката, удостоверяваща стажа. Не трябва да се подминава подобна възможност, защото банката дава място за обмяна на опит и от двете страни – получаване на знания, но и даване на личен принос.

Ако искаш да научиш повече за Стажантската програма на УниКредит Булбанк или да се включиш в нея, пиши ни на JoufsotijqAVojDsfejuHspvq/Ch


Йоана Колакова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Специалист Онлайн комуникации

Zpbob/LpmblpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Йоана Колакова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни