Как да загубите печалбата от лотарията… и всякакви други спечелени пари

Как да загубите печалбата от лотарията… и всякакви други спечелени пари
  • 31 март 2016
  • 2403

Наскоро късметлия спечели близо 6 милиона лева джакпот у нас. Неотдавна падна рекордният джакпот от 1.5 милиарда долара в американската лотария Пауърбол. Съвсем скоро ще полудеем по следващата натрупана крупна сума от рекламата на поредното тото – било то американско, европейско, или родно. Какво да правим, ако спечелим? Въпросът е с повишена трудност. Вероятно може да прозвучи шокиращо, но 7 от всеки 10 души, сдобили се внезапно с по-голяма сума, ги губят изцяло до няколко години. Данните бяха оповестени в международни медии от NEFE, частна неправителствена организация, която работи за повишаване на финансовата култура.

За някои „голяма сума“ може да е годишен бонус за отлично представяне от 4000 лева или наследство от един милион евро, за други е печалба от 50000 лева или от 50 милиона долара. Според CNN веднага след като станат ясни победителите, организаторите на Пауърбол препоръчват на късметлиите да си намерят незабавно добър екип от професионални финансисти. Немалко хора, сред които вероятно повечето от онези 7 от 10, биха си казали:„Защо ще плащам на консултанти или банкери да ми управляват парите, аз най-добре знам какво да направя с тях“. Нали?

За съвет и разговор в банката какво да правим с парите си, поне в моята обслужваща банка, такси няма. Така че нищо не пречи човек да поиска среща, да поговори с един, двама или трима професионалисти и да вземе информирано решение. Онлайн безплатен съвет можем да получим например от експерния портал „Твоят финансов съветник“ и т.н. Така независимо дали сме се сдобили с малка или по-голяма сума, можем да избегнем основни грешки и съдбата на немалка част от ненадейно опаричилите се и тотомилионерите.

Синдромът широки пръсти

Шарън Тирабаси, самотна майка на шест деца, издържаща се от на социални помощи, печели над 10млн. канадски долара от лотария в Онтарио. От Daily Finance научаваме, че похарчва печалбата за „голяма къща, коли, дизайнерски дрехи, разточителни купони, екзотични пътувания, помощ за членове на семейството, заеми за приятели“ и след по-малко от десетилетие отново е с градския транспорт, работи на половин ден и живее под наем. Свършила е едно полезно нещо. Всяко от шестте й деца има малък попечителски фонд в банката, който нито тя, нито децата й могат да похарчат. Парите в тези фондове се инвестират от професионалисти и ще бъдат на разположение на децата, когато стават на 26 години.

Вредни навици, вместо умни инвестиции

Евелин Адамс, на чиято история е посветена страница в Wikipedia, печели не веднъж, а цели два пъти (през 1985 г. и през 1986 г.) лотарията на Ню Джърси на стойност 5.4 милиона долара. Избира сумата й да се изплаща на месечни вноски. Заради страстта си към залаганията, до 2001 г. Адамс вече живее във фургон.

Как се губи суперджакпот от 10 млн. долара в Канада само за седем години, можеше да ни научи и Джералд Мъсуейгън. Казвам „можеше“, защото след като профуква всичко за кОпони и пиене, по информация на Business Insider той се самоубива в гаража на родителите си през 2005 г.

Лош избор на партньори

„Щастливецът“ Бъд Пост например имал малко над 2 долара в банката и живеел на социални помощи за инвалидност преди да му се усмихне късметът. Той спечелил джакпот от 16.2 млн. долара от лотарията в Пенсилвания. Само след година се озовал с дълг от 1 млн. долара. Той избрал да му изплащат печалбата на месечни вноски, вместо като еднократна сума, която да инвестира с помощта на професионалисти. После се провалил в бизнес начинание с брат си, който дори наел убиец, за да наследи парите, поредната му жена взела остатъка от печалбата и т.н. За съжаление умира болен и беден.

Да спечелиш невинаги е проклятие. Поне за 3-ма от 10, според проучването на NEFE. В интервю за CNN тотомилионер от Джоджия споделя, че се е опитал да не променя драстично начина си на живот, че е направил ремонт на къщата, помогнал е на сестра си, купул си е джип и голямата част от сумата е инвестирал. „Не мисля, че се промених. Просто имам по-голяма финансова сигурност“, казва разумният късметлия.

Дилемата на тотомилионера

Лотарията Пауърбол даде следният избор на печелившия в своя рекорден джакпот този януари – да вземе веднага 930 млн. долара или да му изплаща 1.5 млрд. долара в продължение на 30 години, при което се получава месечна сума от около 416 000 долара. Вие кое бихте избрали? Ето едно смислено решение на горната дилема. Вемате веднага 930 млн. долара, отделяте крупната сума от 10 млн. долара за „почерпка, къща, дрешки, образование, кола, пътуване до Мавриций…“ или каквото ви душата поиска, давате още 10 млн. долара за благотворителни проекти, защото сте добра душа и искате да помогнете и на други с вашия късмет. Остават ви 910 млн. долара. Дори и „само“ с толкова, ако ги инвестирате така, че да носят сравнително консервативна доходност от само 3% на година, след 30 години ще имате натрупани над 2.2 млрд. долара – близо наполовина на богатството на Доналд Тръмп, по оценката на Forbes. Сравнете ги сега с онези 1.5 млрд. долара, дето ви ги обещаха да се натрупват 30 години и виждате, че сценарият „вземай 930 млн. долара сега и бягай“ е доста по-изгоден. И 100000 долара да платите на професионалист за този съвет, и 200000 да са, пак ще сте много по-богати, отколкото ако се съгласите на втория вариант с месечните плащания. Това е математическото решение. Решението в реалния живот ще съдържа доста повече променливи и ще зависи от нагласите ви за поемане на риск (има начини да се определи какви са), от „широчината на пръстите“ ви и т.н. Един добър банкер обаче може да помогне да избегнете грешките, които други късметлии вече допуснаха и в резултат се оказаха по-бедни и от преди милионите.

„Финанси за нефинансисти“ серия от публикации с практични и лесни за изпълнение съвети на банката за разумно управление на личните финанси, част национална програма на УниКредит Булбанк за прозрачност и достъпност на финансовото познание. Още от рубриката:

Тайните на тънката талия и дебелия портфейл

Дума с две букви, която ни пречи да забогатеем

Лесни решения за чести грешки в управлението на парите


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива и на Harvard Club Bulgaria; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Съвета на жените в бизнеса. Има MBA от Warwick Business School. Завършила e бизнес програмите “Иновации и предприемачество“ на Stanford University и CORe на Harvard Business School. Правила е специализации в сферата на финтех, анализ на данни и дигитална трансформация от CFTE, Copenhagen Business School и LSE.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни