Дума с две букви, която ни пречи да забогатеем

Дума с две букви, която ни пречи да забогатеем
  • Календар икона 18 март 2016
  • Око икона 3376

Всички искаме да сме богати, да прекарваме повече време със семейството, да ядем по-здравословно, да спестяваме и да инвестираме по-разумно, да правим повече физически упражнения. „Да, но сега нямам пари, а имам толкова много работа“. „Да, но днес ме мъчи зверски глад, а и пробвам да спра цигарите“. „Да, но с тая заплата едва кретам, как да спестявам, че и да инвестирам чак. А и що народ изгоря по пирамиди и фараони“. „Да, но нямам никакво време да ходя до фитнеса, а и не е евтино“. Да, НО…

Думата „НО“ позволява на тялото и ума ни да залинеят, защото има поне десет готови обяснения защо днес няма да потичаме 10 минути в парка, защо да не спестяваме и инвестираме, защо да не излезем поне за малко от зоната на комфорт, да видим, че не е страшно и да влезем в зоната на неограничените възможности.

Искам да спестявам и инвестирам, НО нямам достатъчно пари

Сещате ли се за баба и дядо, които винаги ни дават по 10, 20, 30 левчета, като сме им на гости? Как баба и дядо, с тези невъзможно ниски доходи, могат да спестят и да ни дадат „да се почерпите“, а ние не можем и толкова да отделим? Реално много хора живеят с малко, но почти всеки човек прави през месеца разходи, които могат да бъдат избегнати. Достатъчно е да помисли къде му отиват парите. Нужно ли ни е кафе, цигари, фреш за 3.50-4 лева всеки ден, 30 дни в месеца? А трябват ли ни толкова много програми на кабелната, като и без това нямаме време да ги гледаме? За спестовен план в Pioneer Investments, при който парите се инвестират във взаимни фондове с акции и облигации, са нужни само 20 евро или долара на месец. И излизате директно на международните пазари. Аналогично човек може да избере да спестява в доброволен фонд, където, ако е късметлия, може да се уреди и с два билета за финала на Шампионската лига в Милано през май.

Готов съм да инвестирам, НО ме е страх да не загубя

Преценете сами. Ако всичките ви спестявания стоят под дюшека или на ниска лихва на влог, ако поне част от тях не са вложени в някое бизнес начинание, ако не са инвестирани в качествено образование, земя, застраховка, осигуряване или друго, което да ви носи доходност днес и в бъдеще, те ще си останат толкова, колкото ги виждате днес. Дори ще намаляват заради инфлацията. Обратното – забогатяването е функция на пари, впрегнати в здрава работа. С право много хора ще се сетят как по време на кризата през 1996-97 у нас техните родители са загубили всичките си спестявания. Абсолютно вярно наблюдение и основателен повод за притеснение. Забележете обаче голямата грешка на спестяването тогава и пренебрегването на основното правило: не дръж всички яйца в една кошница. Родителите ни загубиха всичко, защото държаха спестяванията си на едно място. Тогава това имаше. Разнообразието от инструменти за инвестиции, които една добра банка може да предложи днес, са многобройни. Без „НО“ поискайте още сега съвет от www.yourfinancialadvisor.bg. Безплатно е и не отнема повече от един рекламен блок време.

Готов съм да пробвам да инвестирам, НО нямам време да се занимавам

Нямате грижи. В УниКредит Булбанк, а и в други финансови институции у нас, човек може да нареди определена от него сума да бъде отчислявана автоматично от заплатата му в спестовен инвестиционен план, в застрахователен пакет, в пенсионно осигуряване, във фондове, акции и облигации. Няма никаква нужда всеки месец да ходи до банката, освен ако не държи да се вижда периодично с банкера си и да обсъжда своето финансово състояние и как да го подобри.

Бих започнал/а веднага да инвестирам, НО точно сега пазарите се сринаха

„Не бързайте да продавате инвестициите си, когато пазарите тръгнат надолу. Загубите са само на хартия – ако продадем активите си на ниска цена, правим загубите действителни. Ако имате възможност, в периоди на спад дори купувайте.“, съветва Цветанка Минчева, член на управителния съвет на УниКредит Булбанк. Любопитно е, че ако човек инвестира в индекси, в които има голямо количество компании, а не в отделни акции, средната историческа доходност на индексите е по-висока. Всяка инвестиция е свързана с определено поемане на риск и съответна доходност от него.

Искам да забогатея, НО съм от беден род, няма начин, само богатите стават по-богати

Знаете ли какво е общото между създателя на Apple Стив Джобс, телевизионната водеща Опра Уинфри, един от най-великите актьори Чарли Чаплин, писателката Дж. К. Роулинг („Хари Потър“) и актуалния носител на Оскар Леонардо ди Каприо? Били са много бедни. Лео е живял в квартал на проститутки и наркомани, осиновителите на Джобс едва са можели да си позволят да го пратят в колеж, самотна майка на социални помощи е отгледала Дж. К. Роулинг. Днес тя е оценявана на над 1 милиард долара.

Ако вярваме на Уинстън Чърчил, успехът е способността да вървим от провал към провал без да губим ентусиазма си. От нас зависи да превърнем „НО“ в действие, което да ни помогне да станем по-богати, здрави и успели. За успеха със заем, съвет или контакти може да помогне един стабилен, уважаван и силен финансов партньор.

Финансова кръстословица

Отговорът на кръстословицата в заглавната илюстрация е името на българска платформа за безплатни съвети за управлението на парите.

2. Първото име на член на управителния съвет на УниКредит Булбанк, споменато в статията; 3. Лихва върху лихва. 4. Ценна книга, носител на собственост; 5. Разплащателна (….); 6. Второто име на един от най-известните американски инвеститори; 7. Вложение с цел доходност; 8. Месечна (….) по кредит; 9. Документ за дълг; 11. Най-големият европейски клубен турнир, чиято официална банка е УниКредит Булбанк; 15. Името на спестовен план, споменато в текста 16. Вид краткосрочен заем, обичайно по карта; 17. Заем; 18. Имената на най-богатия човек на света според „Форбс“; 19. Градът, в който ще се играе финалът на Шампионслката лига през 2016 г.; 21. Името на една от най-силните европейски банкови групи, част от която е най-голямата банка у нас. 20. Цената на парите.


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни