От серията „Финанси за нефинансисти“: Краят на безплатните курсове в престижните университети идва. Кои да не изпускате?

От серията „Финанси за нефинансисти“: Краят на безплатните курсове в престижните университети идва. Кои да не изпускате?
  • 09 март 2016
  • 1746

УниКредит Булбанк споделя своя селекция на (все още!) безплатни курсове за финанси и управление на личния бюджет от висококвалифицирани и световно признати учени и преподаватели.

Мечтата да учиш, при това безплатно, при едни от най-добрите преподаватели в света от университетите в Бръшляновата лига и еквивалентите й в Европа и Азия от няколко години е напълно осъществима с т.нар. MOOC (massive online open courses – отворени онлайн курсове за масовата публика). Уортън, Станфорд, Уоруик, Бокони, Браун, Харвард - всеки от тези най-престижни университети създаде онлайн варианти на иначе струващите десетки хиляди долара и евро курсове, преподавани в академичните им кампуси. Възходът на MOOC-овете започна около 2012 г. и към 2014 година вече беше в пикова фаза.

„Файненшъл таймс“ предупреждава, че започва нова тенденция – масовите онлайн курсове ще стават все по-платени, скъпо платени. Засега платформи като Coursera, EdX, NovoEd, FutureLearn и др. все още предлагат достатъчно много напълно безплатни програми.

Предлагаме ви селекция на УниКредит Булбанк с няколко все още безплатни курсове на престижни университети, които могат са полезни за управлението на личните, а и фирмените финанси. Ние в УниКредит Булбанк ще продължим, както и досега, да се усъвършенстваме и да повишаваме квалификацията си, включително и с тези курсове, и ще споделяме с вас наученото.

Как да управляваме финансите си – препоръчваме курса, тъй като преподава по много достъпен начин теми, свързани с това какво е бюджет, дали да си вземем кредитна или дебитна карта, за какво да внимаваме при започването на малък бизнес и други полезни съвети. Модулите са съставени от проф. Питър Наваро, доктор по икономика от Харвард, преподавател в Калифорнийския университет в Ървайн и автор на глобални бестселъри в областта на икономиката.

Основи на финансите с проф. Гаутам Каул от Ross School of Business – от личен опит ви уверяваме, че това е най-вълнуващият професор по финанси, с който някога ще се запознаете – он и офлайн. Той е нещо като рок звезда в света на онлайн курсовете. Още на първите му уроци се записват над 130 000 души от целия свят. Дори хора, за които финансите са плашеща тема, остават да го слушат. В лекциите му може да чуете за връзката на финансите с медитацията, красотата, любовта и дори йогата. „Нека силата бъде с вас“, пожелава винаги в края на лекцията проф. Каул на учениците си. Завършването на няколкоседмичния курс изисква сериозна инвестиция на време и усилия, но си заслужава всяка минута.

Финанси за всеки – полезни инструменти за вземане на финансови решения на Мичиганския университет. Отново преподаван от проф. Каул. В курса са включени някои от съветите на Уорън Бъфет за инвестиране на парите.

Наука за щастието на университета Бъркли от платформата edX, създадена от Харвард и Масачузетския технологичен институт (MIT). Никога не е излишно човек да научи от истински професионалист повече по темата какво е щастие, как да го увеличим и каква е ролята на емпатията. Преподавателите не са самопровъзгласили се за гурута и измислени психолози и мислители, а сериозни учени. Единият е изнасял лекции и на Далай Лама. Споменаваме и този курс, тъй като парите и щастието имат доста общо, въпреки че се казва „щастие с пари не се купува“ и „богатите също плачат“. От същия университет Бъркли можете да се възползвате и от „Изградете здравословни навици за управление на парите си“.

Идва ли краят?

Според статия в онлайн изданието на „Файненшъл таймс“ има ясно изразен тренд на промяна, който вече доведе до въвеждането на такси, макар и неголеми, за повечето масови онлайн курсове, особено от добрите университети.

По наблюдения на УниКредит Булбанк в момента такси от около 40-50 долара се заплащат, ако човек иска да получи индивидуален сертификат, че е завършил курса и е взел изпита по него и така да може да си го впише в CV-то. Има разработени и сертификационни програми за около 70-100 долара, които човек може да завърши, ако вземе няколко курса накуп. Сред тях са програми по Big Data,”Управление на проекти“, „Основи на бизнеса“ от Уортън – което си е едно супер мини MBA, “Как да започнем собствен бизнес“ на Мичиганския университет, теория на игрите, лидерство, комуникации и т.н.

Харвард, Станфорд и парижкото бизнес училище HEC дадоха тона на промяната към по-високо заплащане и техни преработени редовни бизнес курсове могат да бъдат намерени в онлайн вариант и със същите преподаватели за суми от около 1800 долара на курс. Тук вече не говорим за MOOC, където можеш да се запишеш за секунди и никога да не го завършиш, както реално се случва с над 93% от всички записали се. Когато човек си плати и то немалка сума, самият университет разработва програмата с повече материали, а и изпитите стават значително по-сериозни. Освен това в повечето от тези нов вид онлайн програми, поне в реномираните учебни заведения, има сериозен процес на подбор при кандидатстване, както е за влизане в самите университети. „Създаването на онлайн курсове е голяма инвестиция на време и пари от страна на университетите. Да започнем да вземаме такси за това е неизбежно и разумно“, коментира за „Файненшъл таймс“ високопоставен представител на HEC. Всъщност това е съвсем нов бизнес модел. Той се различава от MOOC-овете, които реално са добра рекламна платформа на платените програми на самите университети.


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива и на Harvard Club Bulgaria; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Съвета на жените в бизнеса. Има MBA от Warwick Business School. Завършила e бизнес програмите “Иновации и предприемачество“ на Stanford University и CORe на Harvard Business School. Правила е специализации в сферата на финтех, анализ на данни и дигитална трансформация от CFTE, Copenhagen Business School и LSE.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни