Тайните на тънката талия и дебелия портфейл

Тайните на тънката талия и дебелия портфейл
  • 07 март 2016
  • 1804

Здравословното тегло и стабилните финанси се постигат и поддържат по удивително подобен начин

Както много хора, и Мария, 38 г., казва, че килограмите са й в повече, а парите никога не стигат. Мария не се предава. Купува си дъвки за отслабване, зелено кафе, добавки за вталяване, пробва диети с месо, без месо, лунни, слънчеви, кръвни и др. Когато при поредния гуру на диетите остави 1000 лева за изготвяне на “персонален режим на хранене” за себе си и съпруга й, я попитах: „И какъв е този режим, че струва чак толкова?“. „О, уникален. Каза ми, че ще промени живота ми и според мен е вярно - възкликна тя, - Даде ми много точно съотношение на зеленчуците, месото, плодовете и зърнените храни. Зеленчуците са най-много, но трябва да се правят с минимум сол. Един-два пъти в седмицата се яде риба, за предпочитане не пържена, червеното месо е веднъж на две седмици, саламите отпадат …“.

Мария е умна жена, но заради обещанието да променят живота й се беше разделила с 1000 лева, за да й кажат неща, които и тя, и вие, и аз вече знаем. Само трябва да си ги припомним. Може да стане и безплатно – с този текст. Любопитното е, че същите правила, с които можем да поддържаме здравословно тегло, са тези, които помагат на стабилните финанси. С тези правила не всички ще станем супермодели и милиардери, но вероятността да изглеждаме по-добре и да живеем по-богато и по-дълго нараства.

Големите резултати за твърде кратко време не са трайни

В отслабването по тази тема има само една дума, която казва всичко – йо-йо. Във финансите думата е пирамида. Само че в първия случай си връщаш всичко, което си загубил, а във втория – точно обратното. Единственият начин да отслабнем 10 килограма за седмица с чудотворна дъвка, отвара или молитва е, ако седем дни спрем да ядем и дъвчем само въпросната дъвка и се молим. Подобен експеримент може ни излезе доста скъпо – за джоба и за здравето. По същата логика, ако някой ви обещава печалба, доходност или лихва по инвестиция, която видимо надвишава пазарните нива, включете предупредителната червена лампичка да замига не само за вас, но и за близките ви.

На малки порции, но редовно

Без да ви вземам и един лев такса, ще ви кажа още една тайна от „невероятния, уникален и неповторим режим на хранене“, с който се сдоби Мария. Тайната е препоръката да хапва на малки контролирани порции, 4-5 пъти на ден. Знаех си, че и това го знаете. Тук трябва да признаем, че основният проблем е самото спазване на правилото за малките порции, но редовно. Човек се изкушава да пропуска яденета, за да „отслабва по-бързо“, а когато все пак седне на масата, яде като за последно. Една от причините за популярността на някои услуги за доставка на диетични храна до дома или офиса решава точно този проблем – автоматизирано, без да е нужно усилие човек да решава колко е оптималното количество на ядене, фирмата му се носи точното контролирано количество. Еквивалент във финансите, без излишно оскъпяване, е автоматизираното спестяване, всеки месец от заплатата по малко, в спестовен план на Pioneer Investments например. Ако прадядо ви е започнал да слага под юргана по 30 лева на месец преди 100 години, а родителите ви са продължили да го правят, сега вие щяхте да имате 36000 лева. Но ако беше сложил този инструмент във взаимен фонд със средногодишна доходност от 5% за същия срок, сега щяхте да сте милионер (примерът е опростен от влиянието на инфлацията и др.) И всичко заради автоматизирано спестяване в активен инструмент с умерена доходност, с малки суми, но редовно. И за теглото, и за инвестициите важи, че колкото по-рано започнем да се грижим редовно за тях, толкова по-голям шанс за добър резултат ще имаме.

Доверявайте се на професионалистите и на здравия разум

Малцина устояват да не хвърлят едно око на обещанията на самопровъзгалсили се гурута от типа на „свали 10 кг за две седмици с чудодейното хапче“, „отслабване без диети с божествения еликсир“, „от дебелана в манекенка“ и т.н. Няма да са малко и хората, които ще искат да научат „как да спечелим 3000 лева за една седмица, без да излизаме от вкъщи“ или „как да продаваме лед на ескимосите по системата на …”, като тук следват имена на вълци от Уолстрийт, лъвове от кой-знае-къде и други животни. Тези хора са добри да продават повече себе си, а не познание, което ще ви свърши работа. Понякога това „познание“ може да ви навреди сериозно. Например да влезете в болница, или в затвора. В интернет използвайте само доказано високопрофесионални източници като например „Твоят финансов съветник“ –www.yourfinancialadvisor.bg. Там няма да намерите обещания как да станете милионер за три дни, но има куп разумни и полезни насоки, например при покупка на нов дом, пътуване, нов автомобил, за спестявания, инвестиции или т.н. Съветникът изготвя персонално финансово предложение. При интерес човек може да се възползва от него чрез онлайн заявка, с обаждане от кол центъра или среща в удобен филиал на УниКредит Булбанк.

Умерена активност и разнообразие за тялото и за парите

Здравословнатата диета, както и постепенното натрупване на богатство, без съмнение са свързани с движение. Ако спестените пари мързелуват под юргана или всички са на депозит, а човек все не намира онези препоръчвани от световните здравни организации 30 минути на ден умерена физическа активност, не може да се очакват добри резултати. Раздвижете себе си – ходене, плуване, леко бягане - а също и парите си. По данни на най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк в Западна Европа около 30% от богатството си хората са инвестирали активно в инструменти като акции, облигации, спестовни, пенсионни планове, застраховки и др., докато у нас този процент е минимален. Ако си мислите – друго в е Западна Европа, там има голямо разнообразие от възможности за инвестиции, има повече паркове за разходка и бягане – това е естествено, но необосновано оправдание. В УниКредит, а и в други добри банки у нас, има голям избор и от взаимни фондове, от застраховки със спестовен елемент или инструменти за инвестиране в доброволен пенсионен фонд. Наyourfinancialadvisor.bgможе да се намери спестовен калкулатор, който дава идея как да се разнообразят спестяванията (диверсифицират, на финансов език) спрямо финансовите нужди и избрания от човек инвестиционен профил – консервативен, умерен или рисков. Внимание: твърде високата активност и натовареност и за парите и за тялото носи рискове от травми и загуби.

Далече от очите, далече от устата

Ако в хладилника и в шкафовете ни няма купени нездравословни храни, няма как да злоупотребяваме вечер с тях пред телевизора. По същия начин за портфейла ни е по-здравословно, ако вместо да се чудим къде успяхме да похарчим онези 20, 30, 100 лева, кажем на банката автоматично да ги вземе от заплатата и да ги сложи на депозит, спестовен план или друго според предпочитанията ни.

Промяна в режима на храненето и управлението на парите с годините

„Вече и от въздуха ми се лепи“ е често оплакване сред 40-годишните. Те са достатъчно млади, за да искат да изглеждат в топ форма, но вече не са в онази първа младост, когато чипсът, содата и солетите преминават през тялото, без да оставят (видима!) следа. Финансовите нужди и предпочитания също се променят във времето. В УниКредит Булбанк например има добре структурирана система, по която ще ви препоръчат как да управлявате парите си, ако сте на 30 и очаквате по-висока (но и малко по-рискова) доходност. В същото време ще получите предложение да застраховате здравето и работоспособността си, защото това са два ваши основни актива, които е важно работят за вас десетилетия напред. След 55 г. вероятно ще мислите за внуци, което изисква друг вид управление на парите.

Ясни, конкретни и разумни цели

Премерете теглото си, направете оценка на парите и активите си. Какво е идеалното тегло, което искате да постигнете? За какво искате да имате средства – за мечтан дом, за екскурзия, за образование на децата? Започнете да действате за изпълнение на своя план – бягайте около блока 5 минути, влезте на yourfinancialadvisor.bgи вижте с какво може да ви е полезен! Вече имате достатъчно добри познания, за да знаете какво да правите.

„Финанси за нефинансисти“ е серия от публикации на банката скратки практични и лесни за изпълнение съвети за добро управление на личните финанси. Едноименната поредица стартира в края на миналата година в блога на УниКредит Булбанк, където продължва и сега.

Още професионални съвети от рубриката „Финанси за нефинансисти“ можете да намерите в секцията „Лични финанси“ наwww.24chasa.bgили в блога на УниКредит Булбанк на www.unicreditbulbank.bg/Blog


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива и на Harvard Club Bulgaria; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Съвета на жените в бизнеса. Има MBA от Warwick Business School. Завършила e бизнес програмите “Иновации и предприемачество“ на Stanford University и CORe на Harvard Business School. Правила е специализации в сферата на финтех, анализ на данни и дигитална трансформация от CFTE, Copenhagen Business School и LSE.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни