Цветелина Александрова с дебютен роман

Цветелина Александрова с дебютен роман

Над 4000 служители работят в УниКредит в България. Всеки от тях, освен професионалист в своята област, е и много други неща. Зад образите на банкери стоят личности с разнообразни интереси, хобита, таланти. В блога сме ви разказвали за наши колеги любители на спортните мотоциклети, скиори, танцьори, вдъхновени майки; оказа се, че имаме и литературни таланти. В края на януари своя дебютен роман издаде Цветелина Александрова, мениджър на екип „Преводачи“ в УниКредит Булбанк. Свързахме се с нея, за да ни разкаже от първо лице за своята книга и за писането въобще.

Поздравления за твоя дебютен роман. Каква е историята в него?

„Сеизмичен роман” разказва историята на млада жена с успешна кариера, семейство и много амбиции. Александра има трудно и натоварено ежедневие, в което трескаво жонглира между ролите на майка, съпруга, одитор. При това се бори с всички сили да е перфектна във всички тях. Внезапен инцидент я изтръгва от добре познатия коловоз на рутината и я запраща в болница за спешна помощ. Принудена да прекара дълги часове прикована в болничното легло, Александра ще познае болката, страданието и унижението, а заедно с тях ще се изправи пред трудни въпроси за себе си, за хората около себе си, за важните неща, за смисъла.

„Сеизмичен роман” представя истории на обикновени хора в тежък момент. Това е роман за обикновеното човешко страдание и за необикновената сила на духа, която ни възвисява над болката и страданието. При все това в романа няма да откриете само плач и вайкане, а и много смях, породен от самото общуване на хората помежду им. Ще откриете и състрадание и човечност в ръката, протегната за помощ към съседа по легло. Ще откриете неутолима жажда за живот и несломима надежда за по-добро.

От колко време пишеш? Публикувала ли си другаде твои произведения?

Пиша отдавна, но предимно по литературните сайтове. За пръв път мои текстове на хартия се появиха тази година в „Алманах българска литература – Проза 2015”, издаван традиционно от издателство „Буквите” с благородната цел да представи на българските читатели добри, но все още неизвестни български автори. В Алманаха имам 3 разказа. След това същото издателство издаде едно оригинално сборниче от разкази, наречено „13 черни котки”. Беше организиран едноименен конкурс и един мой разказ – „Петка” спечели награда на журито и е публикуван в сборника.

Как се стигна до издаването на „Сеизмичен роман“?

След като написах „Сеизмичен роман”, се появи логичният въпрос „А сега накъде?”. Нямах никакво намерение да си го държа в скрина, не вярвам да има пишещ човек, който да не иска да сподели написаното. Затова планът беше да пратя романа по всички възможни издателства и да чакам някой да прояви интерес. По това време открих „Мечта за книга” – отново дело на фондация „Буквите”. Това е платформа, съвсем нова за българския пазар, предвидена за финансиране на книги „на зелено”, т.н. „crowdfunding”. Идеята на платформата не се изчерпва единствено със събирането на пари за издаване на книгата. Тя също така разполага с необходимите инструменти за широка реклама в социалните мрежи, така че проекти на неизвестни автори да достигнат до своите читатели. С помощта на платформата събрах близо 80% от финансирането, необходимо за издаването на моя пръв роман. Чрез нея освен всичко друго, придобих неизвестни за мен до този момент умения да предлагам, рекламирам и продавам продукт, създаден от мен. Запознах се с много хора, говорих с много хора за моите герои, моето писане и моите творчески планове. Бяха едни от най-вълнуващите три месеца в моя живот.

Как успяваш да намериш баланса между работата, семейството и писането?

Не знам дали е възможен такъв баланс, но истински се старая да успявам навсякъде. Пиша най-често в свободните си дни, но се опитвам да не лишавам и семейството си от внимание. Засега ме търпят.

Твоят роман е издаден по доста иновативен и нетрадиционен начин. Как виждаш бъдещето на книгоиздаването? Ще помогнат ли иновациите на нови автори да намерят своята публика?

Според мен иновативното книгоиздаване се роди като резултат от това, че българските издателства не са твърде склонни да инвестират в млади и непознати български автори. Младите и непознати автори рядко имат възможност да се финансират сами. В книжарниците за съжаление виждаме много малко български имена и те са предимно на вече утвърдени автори. Трудно е млад автор да стане известен с тираж от 50-100 броя, които си държи в пакети под леглото и ги подарява или продава с отстъпки на приятели.

А има много добри български автори, които не са познати на широката публика. Иска ми се повече хора да научат за автори като Ина Крейн, Стефан Кръстев, Донко Найденов. Вярвам че иновации като платформата „Мечта за книга” ще помогнат на много автори и нови, съвременни български книги, да намерят своите читатели, както и на много запалени читатели да намерят свои любими български автори. Вярвам, че интелигентният български читател би искал да чете и добри книги, родени на родна земя, а не само преводни. Надявам се, че бъдещето на книгоиздаването ще бъде в полза на българската книга – за повече и по-разнообразни български заглавия на българския книжен пазар, за повече и по-различни професионални български автори.

„Сеизмичен роман” може да бъде закупен в хартиен вариант от книжарница „Книжици”, а в електронен от „Хеликон” и книжарницата на фондация „Буквите” – „Книгите”.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни