От серията "Финанси за нефинансисти": На чисто с парите: от януари 2016

От серията "Финанси за нефинансисти": На чисто с парите: от януари 2016

Януари. Червеното вече не е цветът на коледната украса, а на баланса по сметките и картите ни. Краят на месеца изглежда далече, далече… Ако сме имали късмет и за малък коледен бонус в края на изминалата годината, януарската заплата ще ни се стори още по-недостатъчна. Има ли изход? Естествено, че да.

Няколко лесни, но отговорни стъпки, могат да допринесат за финансовото благополучие не само на 2016-та, но и на много години занапред.

Планирайте големите разходи за годината

Вземете календар - стенен или за бюро - и отбележете в него още в началото на годината в кои месеци ще ви трябват повече средства - почерпка за рожден ден, лятна или зимна ваканция, Великден, Коледа, обслужване на автомобила, първи учебен ден за децата и т.н. Каква е максималната сума, която смятате, че ще похарчите за всеки един повод? Сложете над нея 10% непредвидени разходи, няма да ви се разминат. Помислете отново - кои от тези разходи са "искам" и кои са "трябва". "Трябва" са разходи, които не могат по никакъв начин да бъдат избегнати. В следващата стъпка наблегнете на това как да набавите разходите, които наистина "трябва" да направите.

Оценка на приходите

Независимо дали получаваме по-голяма или по-малка заплата, повечето от нас нямат никаква идея точно колко пари идват по сметката ни в банката на месец. Имате ли и някакви странични доходи - хонорари, приходи от страничен бизнес, вероятност за коледна, великденска или друг вид заплата или бонус, стипендии и т.н. Имате ли идея за други допълнителни доходи? Истината е, че ако не седнем да помислим за такива, те няма да ни се появят изневиделица (освен печалбата от лотарията, но и там трябва да се планира навреме да се пусне фиш).

Освободете се от лоши дългове

Лоши са онези дългове, които можете да избегнете, или които са вложени в нещо, което не носи стойност. Банковата карта, била тя кредитна или дебитна, е безспорно удобство при плащане или за ползване на овърдрафт и малък кредит до следващия приход. Важно е обаче да имаме редовен поглед върху това какви операции сме извършили вече с нея и какво държим. Ако не можем да възстановим цялата ползвана по картата сума в края на гратисния период ( който обичайно е поне месец), решението да се избегнат наказателни лихви е да се внесе минимална изисквана вноска. За да имаме пълна яснота за баланса по картата, така както го вижда и банката, няма по-лесен начин от това да го следим с мобилното банкиране. Въвеждането на сметката на картата в онлайн банкирането върши подобна работа, за да не се налага да чакате месечните извлечения.

Автоматизирайте регулярните плащания

Ток, парно, телефон, вода, интернет, телевизия... Ако всеки месец се редите по опашки, за да плащате за тези услуги, то вероятно си губите времето, а сигурно и пари, особено ако поради заетост пропускате срокове. Питайте в банката как може да се реши този проблем. Отговорът в услужлива банка би трябвало да е, че това може да стане с автоматични плащания от месечния ви доход. Удобно, бързо и сигурно решение.

Спестявайте редовно, макар и по малко

"Къде отидоха тези 30 лева, дето ги изтеглих онзи ден, направо не знам?" Ако сте имали подобен разговор със себе си, значи е време да помислите как автоматично да спестите "онези 30, 40 или 50 лева“, които така или иначе нямате идея за какво сте дали. Лесен вариант е спестовен план в някоя банка. Банката я избирайте умно, както и плана. Ако изберете план със спестяване по сметка, в момента няма да можете да получите голяма доходност, тъй като лихвите по депозитите са ниски. Ако влагате в спестовен план, който инвестира във взаимни фондове, поемате малко по-голям риск от депозит, но с вероятност за по-висока възвращаемост. В сайтове като "Твоят финансов съветник" можете да намерите разнообразни предложения за възможности за спестяване, както и калкулатор за доходността им.

Освободете се от излишни разходи

Разходите са само два вида - "трябва", които не можем да избегнем, и "искам", за които имаме желание да направим, но можем и да пропуснем или да купим нещо по-изгодно. Решенията тук са много индивидуални. Спирането на цигарите, по 5 лева на ден грубо, може да е стъпката в осигуряването на по-спокойни старини. Освен че увеличавате вероятността да доживеете тези старини, ви се освобождават около 150 лева на месец, които можете да инвестирате в нещо смислено и доходно. След 5 години спестените пари ще са 9000 лева, а след 20 години - 36 000 лева. Ако сте ги инвестирали при 5% годишна доходност, ще са над 61 000 лева за същия период или един малък до среден апартамент в София, който може да ви носи наем всеки месец. Кои са вашите излишни 5 лева на ден е въпрос, на който всеки може да си отговори сам.

Инвестирайте в повишаване на квалификацията

Най-смисленият разход, който можем да правим ежегодно, е да подсилим CV-то и познанията си с някое ново умение, език, квалификация. С Coursera, Udemy, NovoEd, EdX и десетки други платформи за онлайн обучение и курсове, голяма част от тях безплатни или с поносима такса при желание за индивидуален сертификат, нямаме оправдание.

Инвестирайте в здраве

Mens sana in corpore sano или "здрав дух в здраво тяло" живее, са казали латините. 15-30 минути на ден бягане, вместо телевизия, могат да ни вдъхновят и за повече добри финансови решения.

Здраве и благополучие през Новата година! Дано всички добри късмети от баниците и питите се сбъднат! На мен ми се падна "работа" :)


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни