Пет култови реплики от Междузвездни войни, които могат да ви направят богати

Пет култови реплики от Междузвездни войни, които могат да ви направят богати

Суматохата около излизането на „Междузвездни войни: Епизод 7 – Силата се пробужда“ вече бележи своя пик, а феновете на Сагата са в трескаво вълнение покрай официалната премиера. Докато се наслаждавате на любимите си герои в новия епизод, нека ви припомним няколко култови реплики от поредицата, които могат да са ви от полза и в управлението на личните финанси, а защо не – и да ви направят по-богати.

„Супер, хлапе. Не ставай самонадеян. ( "Great, kid. Don't get cocky.") - с тази реплика Хан Соло ограничава ентусиазма на Люк Скайуокър, след като е отстрелял тай-файтер, емблематичен изтребител на Имперската флота в Епизод IV: Нова надежда.

Фондовите пазари могат да са магнит за хора, които търсят бързи печалби. Дали заради гледането на много филми, заради липса на достатъчно опит и познания или друго, но доста начинаещи в инвестициите се надяват да направят един-два големи спекулативни удара (да купиш евтино и да продадеш скъпо) и да се събудят богати. Късметът на начинаещия в подобни случаи работи точно толкова добре, колкото и при залаганията – достатъчно, за да те зариби. Възползвайте се от него, но не забравяйте: Люк Скайуокър премина сериозно обучение и тренировки преди да стане истински джедай. Даже и силата да е с вас, без волята за тренировки и учене, няма да е за дълго.

„Силата ще бъде с теб винаги.“ ("The Force will be with you always.") - Оби-Уан уверява Люк при виждането им за последен път в Епизод IV: Нова надежда.

Една от най-големите сили във финансите се казва сложна лихва. Обичайно от нея има оплаквания, когато става дума за теглене на кредити, но същата тази лихва е пръв приятел на хората, които спестяват. Колкото повече време минава, толкова по-голяма става силата на сложната лихва, тъй като расте сферата на нейното влияние, тоест сумата за олихвяване.

„Значение размерът няма. Мен виж. За мен по размера ми съдиш ли? Трябва не. Защото мой съюзник е силата, и могъщ е тя съюзник.“ ("Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is.") - Йода се обръща с тази реплика към Люк след като Люк се оплаква, че неговият потъващ боен кораб X-Wing е твърде голям, за да бъде повдигнат от Силата. Йода му казва, че размерът няма значение в Епизод V: Империята отвръща на удара.

Повечето хора си мислят, че за да спестява, човек трябва да получава голяма заплата, рента или друг вид доход. Първо правило в управление на личните финанси обаче е: колкото и малко да получавате, първо платете на себе си, а после на всички останали. Това означава, че първата работа при получаване на заплата е да се отделят 10, 20, 30 или 100 лева, всеки според възможностите, които да бъдат спестявани. В добрите банки има и удобни спестовни планове с малки суми, които инвестират във взаимни фондове за по-висока доходност. Най-добре е спестяването от заплата да се автоматизира, за да не зависи от моментното ни настроение.

Кой е по-глупав? Глупакът или глупакът, който го следва?“ ("Who's more foolish? The fool or the fool who follows him?")Оби-Уан казва тази реплика на Хан Соло след като Хан се оплаква, че трябва да се крият в отделенията на „Хилядолетния сокол“ – корелиански транспортен кораб. Оби-Уан защитава плана си като обръща внимание на Хан Соло, че е избрал да го следва вместо да даде идея за излизане от ситуацията в Епизод IV: Нова надежда.

Тази реплика е важно предупреждение към всеки, който се хвърли презглава в предложение за инвестиция, което изглежда твърде изгодно и носи доходност от лихва или дивидент доста над средното за пазара. Вероятността това да продължи дълго е нищожна, а в такива схеми най-много си патят малките риби, които се включват последни в играта.

„Да учиш имаш много още… стари ми Падауан“ ("Much to learn you still have...my old Padawan."Така казва Йода на граф Дуку при срещата им за първи път лице в лице. Йода иска да смекчи арогантността на Дуку в Епизод II: Клонираните атакуват.

На финансов език това означава, че дори да сте прочели тази статия, дори да сте попаднали на някоя и с по-атрактивно заглавие тип: „Как се става богат в пет стъпки“, „Десетте тайни на милиардерите“ и др. подобни, най-сигурният начин да придобиете още по-голяма финансова интелигентност (и наистина да увеличите богатството си) е да не преставате да четете и да учите истински финанси. Като начало мога да препоръчам някой от предстоящите онлайн курсове, тип MOOC (massive online open course) на проф. Гаутам Каул от Ross School of Business. В преподаването на финанси проф. Каул е еквивалент на световноизвестна рок звезда. CNN пише, че още за първия му онлайн клас са се записали 130 000 души. Кой знае, популярността му може да има нещо общо с факта, че точно неговите лекции винаги завършват с „Нека силата бъде с вас“.

* Текстът е авторски, но цитатите са взети от статия в inc.com, която изброява 57 вдъхновяващи реплики от Междузвездни войни.


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни