8 начина да се предпазите от кражба на самоличност

8 начина да се предпазите от кражба на самоличност

1640 година. Един мъж отстъпва самоличността си на друг, за да му помогне да спечели сърцето на една жена, която самият той обича. Прави го доброволно, въпреки че не му е приятно, но през цялото време страда заради това. Петнадесет години по-късно мъжът умира нещастен, макар и в ръцете на онази, за която е мечтал цял живот е мечта. Мъжът е Сирано дьо Бержерак, герой от едноименната пиеса на Ростан.

Кражбата или преотстъпването на самоличност не е от вчера. В съвременния свят интернет улеснява значително бързината, с което това може да се случи. Ето няколко лесни начина да се предпазим, събрани с помощта на Inc.com:

1. Избягвайте да споделяте лична информация онлайн

Публикуването на едно място на домашния ви адрес, телефон, имейл и др. улеснява крадците на идентичност в създаването на ваша паралелна самоличност. И никога не споделяйте банкова информация. Банката никога, никога, никога няма да ви поиска да й изпратите по имейла номера на сметката, паролата за онлайн банкирането и ПИН-а на картата си. Всеки подобен опит е сигнал за измама.

2. Ползвайте различни имейли и профили за различни дейности в интернет

Ако пазарувате в онлайн магазините, регистрирани със същата парола и имейл, с които влизате във фейсбук, туитър и други социални медии, поемате излишен риск. Избегнете го като смените паролата.

3. Използвайте потвърждение по мобилен телефон

Gmail, фейсбук, туитър и други мрежи дават възможност да получавате на мобилния си телефон нотификация, когато профилът ви е бил достъпен от подозрително място. Друг е въпросът, че за да ползвате тази услуга вие ще сте споделили мобилния си телефон с всяка от тези мрежи - нещо, което точка 1 препоръчва да не правите. Изходът е – мислете кога да, кога не.

4. Пазете паролите си на тайно място

Ако си наемете трезор в банка за това, ще е супер сигурно, но адски неудобно. Измислете си за сигурност различни пароли за различните акаунти и магазини. Но не ги запазвайте на десктопа. Запишете ги в тефтерче, което пазите на тайно място, а защо не – в края на любимата си книга.

5. Не изхвърляйте сметки или други документи с поверителна информация

Банкови извлечения, сметки и други документи с името ви, номер на сметка, дата на раждане и друга лична информация не трябва да попада в боклука ви без да е добре унищожена.

6. Споделяйте внимателно в социалните мрежи

Всичко, което споделите, може да бъде използвано срещу вас, особено ако е публично. Крадците на самоличност могат да направят нов профил с вашите снимки, статуси и т.н. и да злоупотребят с него. Това не важи само за знаменитости. Освен това, ако често обявявате къде и кога ще пътувате и публикувате снимки от ваканцията си, има вероятност крадците да разберат кога няма никой вкъщи.

7. Сменяйте паролите

Досадно е, но много полезно. Особено за онлайн банкирането.

8. В интернет пазарувайте от проверени места

Големите и известни онлайн магазини инвестират много, както и вашата банка, в това да сте защитени. Не бързайте да приемете „супер изгодната оферта“ попаднала в нюзфийда ви от място, за което никога не сте чували.


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни