Пет причини да ползвате банкова карта вместо кеш

Пет причини да ползвате банкова карта вместо кеш

Ако питате Минималистите (The Minimalists), кредитна карта хич и не ви е нужна в живота. Ако питате Левон Хампарцумян, главния изпълнителен директор на най-голямата банка у нас УниКредит Булбанк, картата един ден дори ще изчезне като инструмент за плащане. Засега обаче тя е безспорно най-удобният и полезен начин за плащане в ежедневието като алтернатива на кеша. Ето няколко причини за това:

1. Парите са мръсни. Буквално. В средностатистическата банкнота има 26 000 бактерии според проучване на Оксфордския университет. Вирусите издържат по тях около 48 часа, а грипният вирус (сезонът започна!) издържа 17 дни, по данни на Southern Medical Journal. Пак там - в книжните пари има повече бактерии от тоалетна чиния. В Америка пък по голяма част от банкнотите има следи от кокаин. Картата се ползва единствено от собственика си. Употребата й вместо кеш не отменя нуждата от редовното миене на ръце, разбира се.

 

2. Крадците дебнат . Всеки пътуващ с градския транспорт знае усещането от това да стискаш чантата си и гузно да подозираш всеки, навлязъл в личното ти пространство заради резкия завой или спирка. Крадците дебнат точно такива моменти и ни превръщат в параноици дори без нужда. Затова, вместо да треперим на портмонето, картата е по-добър вариант. Безполезна е за крадците, стига ПИН-ът да не е удобно залепен на нея. Винаги може да бъде спряна с едно обаждане в банката.

3. Парите заемат място. Всеки според възможностите си: в картата може да има 20, 200, 2000, 20000 лева... Представете си обема им в банкноти. В една дамска чанта е като в автобус 280 за Студентски град - винаги може повече. Но нужно ли е? По-добре вземете чадър.

4. Оръжие за борба със сивата икономика. Ако не знаете как точно да се борите със сивата икономика, ето едно достъпно и лесно оръжие - вземете си банкова карта и навсякъде искайте да платите по този начин. Плащанията с карта винаги са на светло, защото минават през банката. Търговецът отчита реален оборот и плаща данъци според законите.

5. По-голям мол от интернет няма. Там няма и каса за плащане в кеш. Остава предупреждението - пазаруването с мярка. Експерти препоръчват за интернет пазаруване да ползваме отделна карта от тази, свързна със заплатата ни. В интернет обикновено искат кредитна карта, но добрите банки издават и дебитни карти, които интернет приема като кредитни. В дебитната карта ограничението идва от сумата в наличност. Така отпада страхът, че в някой сайт може да се злоупотреби с целия кредит по кредитната карта.

Бонус причина: банките и картовите оператори насърчават издаването на карти и непрекъснато правят различни подаръци и промоции - екскурзия до фестивала в Кан, билет за UEFA Champions League, шопинг в Милано, предметни награди... Приемаме, че читателите тук сте късметлии. Приятно разплащане!


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни