Народни поговорки с финансов превод

Народни поговорки с финансов превод

Колко често попадате на мъдри мисли и цитати от популярни личности, докато разглеждате фейсбук профила си или браузвате из интернет? Вероятно поне по няколко пъти на ден. Подобни мисли и цитати служат както за мотивация, така и за логично обяснение на едно или друго явление – при всички случаи споделянето им вече се е превърнало в рефлекс. Замисляли ли сте се обаче на какво сме се позовавали във времето преди фейсбук, а все още често и в днешни дни? Точно така – народните пословици и поговорки. Неписаното слово, събрало в една запомняща се фраза практическата мъдрост на поколенията.

Направихме една селекция на някои от най-популярните народни поговорки от гледна точка на личните финанси.

Агне в чувал не се купува

Народът мъдро ни казва да не се впускаме презглава в нещо, което не разбираме. Това е особено валидно за инвестициите. Един вариант, за да не попаднем в такава ситуация, е да приложим правилото на Малкълм Гладуел за 10-те хиляди часа. Това значи да изучаваме финанси 1250 работни дни по 8 часа и чак тогава да инвестираме. Другият, по-бърз и удобен начин, е просто да питаме експертите.

Ако не посееш нещо, няма да ожънеш нищо

Преведено на финансов език това означава, че ако човек не управлява активно парите си и не инвестира в зависимост от рисковия си профил, няма как да спечели нещо от тях. Парите под дюшека не се увеличават, а само губят стойност заради инфлацията.

Без наука няма сполука

Най-добрата финансова инвестиция е в образование. Разбира се, хубаво е да се инвестира в сфера, за която се знае, че ще има търсене. Търсенето на ИТ специалисти например расте с 3% на година и се очаква да се увеличава. По най-проста сметка: с 1000 лева по-голяма заплата на месец за 30 години човек изкарва 360 000 лева повече от човек без образование с по-ниска заплата.

Бели пари за черни дни

Спестяването на поне малка част от дохода на сигурно място за непредвидени разходи е добра идея. Да се знае, дизайнерските ботуши на уникално намаление не са непредвиден разход, а глезотийка. Непредвидени са онези разходи, които не бихме искали да ни се налага да направим (не ги споменавам, за да не дърпам дявола за опашката), но извънредни обстоятелства налагат, че трябва.

Времето е пари

Един от първите уроци във финансите казва, че един лев, долар, юан... днес е повече от един лев, долар, юан... утре. Вярно е в повечето случаи.

Всяко чудо за три дни

Във финансите на всяка доходност извън пазарната трябва да се гледа като на чудо. Няма нищо невъзможно, може да се спечели и много бързо от успешна спекулация на борсата, но такива нива на печалби не са устойчиви. С рисково поведение без нужна подготовка и познания за бизнес фундамента е вероятно това да не продължи дълго и човек може внезапно да се види в чудо, загубвайки всичко.

 


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива и на Harvard Club Bulgaria; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Съвета на жените в бизнеса. Има MBA от Warwick Business School. Завършила e бизнес програмите “Иновации и предприемачество“ на Stanford University и CORe на Harvard Business School. Правила е специализации в сферата на финтех, анализ на данни и дигитална трансформация от CFTE, Copenhagen Business School и LSE.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни