Правилото 72 или кога ще удвоим парите си

Правилото 72 или кога ще удвоим парите си

Във финансите има лесен метод, по който можем с голяма точност да определим за колко време ще удвоим дадена инвестиция при определен процент възвръщаемост. Тоест, ако инвестираме 1000 лева във взаимен фонд, кога да очакваме да станат 2000 лева при средна въвръщаемост от 10% годишно?

Обичайният проблем за изчисленията идва от сложната лихва. Ако врачките, гадателите и други природни феномени знаеха Правилото 72, което сега ще ви разкрия, щяха да кажат, че в числото 72 се крие някаква магическа, близка до космическа, универсална енергия, която отваря прозорец към бъдещето.

Те обаче вероятно не са го чували и трябва да се задоволим с простата математическа истина: числото 72 показва за колко време ще удвоим парите си с удивителна точност само с едно делене. Не са нужни нито сложна лихва, нито формулите в ексел, нито кварталният гадател. Трябва само да разделим 72 на процента очаквана възвръщаемост, за да получим колко периода ще ни трябват за удвояване на инвестираната сума. Ако процентът е годишен, отговорът ще е в години. Ако е месечен - в месеци и т.н.

И така: при 10% годишна доходност всеки вложен лев ще се удвои за 72:10=7.2 години. При 9% годишна доходност това ще се случи за 72:9=8 години и т.н. Важно уточнение: след 20% възвръщаемостмагията на 72 не работи, но и без това такава трудно се намира.

Ако парите са например на депозит за 2% годишна лихва, ще им трябва 72:2=36 години да се удвоят. Очевидно от примера, не е лошо да имаме резервни пари в банка, но е разумно да обмислим поне част от тях да инвестираме в нещо, което носи по-голяма доходност.


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации и първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива; ръководи работната група по комуникационна стратегия на Съвета на жените в бизнеса в България; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Harvard Club of Bulgaria. Основател е на инициативата The C-Suite Minimalists като част от MBA дисертация в Warwick Business School. Завършила е бизнес програмата “Иновации и предприемачество“ в Stanford University и CORe на HBX | Harvard Business School; алумни по програмата за висши мениджъри „Стратегически модели за управление на НПО“ на Harvard, JFK School of Government, и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни