Правилото 72 или кога ще удвоим парите си

Правилото 72 или кога ще удвоим парите си

Във финансите има лесен метод, по който можем с голяма точност да определим за колко време ще удвоим дадена инвестиция при определен процент възвръщаемост. Тоест, ако инвестираме 1000 лева във взаимен фонд, кога да очакваме да станат 2000 лева при средна въвръщаемост от 10% годишно?

Обичайният проблем за изчисленията идва от сложната лихва. Ако врачките, гадателите и други природни феномени знаеха Правилото 72, което сега ще ви разкрия, щяха да кажат, че в числото 72 се крие някаква магическа, близка до космическа, универсална енергия, която отваря прозорец към бъдещето.

Те обаче вероятно не са го чували и трябва да се задоволим с простата математическа истина: числото 72 показва за колко време ще удвоим парите си с удивителна точност само с едно делене. Не са нужни нито сложна лихва, нито формулите в ексел, нито кварталният гадател. Трябва само да разделим 72 на процента очаквана възвръщаемост, за да получим колко периода ще ни трябват за удвояване на инвестираната сума. Ако процентът е годишен, отговорът ще е в години. Ако е месечен - в месеци и т.н.

И така: при 10% годишна доходност всеки вложен лев ще се удвои за 72:10=7.2 години. При 9% годишна доходност това ще се случи за 72:9=8 години и т.н. Важно уточнение: след 20% възвръщаемостмагията на 72 не работи, но и без това такава трудно се намира.

Ако парите са например на депозит за 2% годишна лихва, ще им трябва 72:2=36 години да се удвоят. Очевидно от примера, не е лошо да имаме резервни пари в банка, но е разумно да обмислим поне част от тях да инвестираме в нещо, което носи по-голяма доходност.


Виктория Блажева

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Виктория Блажева е директор Комуникации, първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк; член на борда на директорите на Тръст за социална алтернатива и на Harvard Club Bulgaria; член на Европейската асоциация на комуникационните директори и на Съвета на жените в бизнеса. Има MBA от Warwick Business School. Завършила e бизнес програмите “Иновации и предприемачество“ на Stanford University и CORe на Harvard Business School. Правила е специализации в сферата на финтех, анализ на данни и дигитална трансформация от CFTE, Copenhagen Business School и LSE.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни