Правилото 72 или кога ще удвоим парите си

Правилото 72 или кога ще удвоим парите си

Във финансите има лесен метод, по който можем с голяма точност да определим за колко време ще удвоим дадена инвестиция при определен процент възвръщаемост. Тоест, ако инвестираме 1000 лева във взаимен фонд, кога да очакваме да станат 2000 лева при средна въвръщаемост от 10% годишно?

Обичайният проблем за изчисленията идва от сложната лихва. Ако врачките, гадателите и други природни феномени знаеха Правилото 72, което сега ще ви разкрия, щяха да кажат, че в числото 72 се крие някаква магическа, близка до космическа, универсална енергия, която отваря прозорец към бъдещето.

Те обаче вероятно не са го чували и трябва да се задоволим с простата математическа истина: числото 72 показва за колко време ще удвоим парите си с удивителна точност само с едно делене. Не са нужни нито сложна лихва, нито формулите в ексел, нито кварталният гадател. Трябва само да разделим 72 на процента очаквана възвръщаемост, за да получим колко периода ще ни трябват за удвояване на инвестираната сума. Ако процентът е годишен, отговорът ще е в години. Ако е месечен - в месеци и т.н.

И така: при 10% годишна доходност всеки вложен лев ще се удвои за 72:10=7.2 години. При 9% годишна доходност това ще се случи за 72:9=8 години и т.н. Важно уточнение: след 20% възвръщаемостмагията на 72 не работи, но и без това такава трудно се намира.

Ако парите са например на депозит за 2% годишна лихва, ще им трябва 72:2=36 години да се удвоят. Очевидно от примера, не е лошо да имаме резервни пари в банка, но е разумно да обмислим поне част от тях да инвестираме в нещо, което носи по-голяма доходност.


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни