Доброволци в действие - една година по-късно

Доброволци в действие - една година по-късно

Все още не сме съвсем сигурни как точно се появи идеята за Националната доброволческа програма на УниКредит Булбанк, как пусна корени в нашата компания, после привлече колегите и ги накара все по-активно да търсят каузите, на които да повярват и да дарят труда си.

През септември 2015 г. става точно година от началото на проекта, но на практика доброволческите дейности съществуваха много преди тази инициатива да бъде назована Програма. Истината е, че Националната доброволческа програма е съвсем естествено продължение на многобройните часове доброволчески труд, който нашите колеги полагат в продължение на години. Тя е вдъхновена от тях и продължава да се осъществява именно благодарение на техния позитивизъм и безкрайно желание да са полезни на нуждаещите се хора.

„За мен Програмата е начин да помагам на хората не заради някакъв финансов стимул, а защото това ми доставя удоволствие. Доброволчеството не е само възможност да давам, а е и преди всичко начин да действам, да участвам, да съм активна! За мен доброволческият труд е ценност, моят начин да помагам на хора, които по една или друга причина не са способни да се грижат за себе си“, споделя Мариана Младенова, мениджър в отдел „Бизнес клиенти“.

Доброволците на банката са от различни структури, на различно мениджърско ниво и с различна експертиза. Програмата няма бюджет, трудът е безвъзмезден и не се управлява централизирано. Задълженията на доброволците са да пазят доброто име на банката като се ангажират с достойни каузи, да споделят своите инициативи с колегите и да предават мотивацията си за работа и на останалите. Те даряват своите и на семействата си труд, време и слънчево отношение към живота.

„Доброволческата дейност помага както на тези, за които е предназначена, така и на онези, които участват в нея, като също така поддържа доброто име на банката“, казва Петър Киров, мениджър бизнес клиенти, от Варна.

Доброволецът сам подбира кауза, която да подкрепи и която е свързана най-силно с неговото усещане за полезна дейност. Всеки е свободен да се включи или да препрати участие в инициативите без да е необходимо да дава обяснения.

Според Полина Тодорова, старши риск мениджър, „мотивите за включване са лични и са свързани с усещането за съпричастност към другите хора, както и с желанието за повече доброта и усмивки по лицата на хората“. А Александър Йончев, бизнес аналитик CRM, добавя: „За себе си мога да кажа, че изборът ми на кауза, в която да се включа, е повлиян от хобитата и компетенциите ми и зависи от това в какво бих бил полезен.“

Дейностите, с които доброволците са се ангажирали, са най-разнообразни и в повечето случаи са далеч от офисната работа и бизнес облеклото. Никой не се притеснява, че ще се изцапа или че ще си загуби времето.

Доброволците на УниКредит Булбанк помагаха в почистването на хосписа за възрастни хора към благотворително дружество „Донка Паприкова“, украсиха помещенията за Коледа или просто прекараха част от времето си с възрастните му обитатели. Няколко колеги посетиха многократно дневния център на асоциация „И нас ни има“ и заедно с обитателите му изработиха коледни сувенири. Изключително активни са доброволците във Варна, които прекарват уикендите си с хоспитализираните деца в детската клиника: играят с тях, четат им книжки, рисуват заедно, дори им препродават английски.

„Най-много ми хареса проекта, свързан с посещението на децата в болницата „Света Марина“ във Варна. Не се замислих и реших да се включа, защото обичам децата, те са нашето бъдеще и отговорността за тяхното развитие носим всички ние“, споделя Николинка Ципова, консултант физически лица, от Варна.

Част от доброволците се самоорганизираха и направиха освежителен ремонт на малкото жилище на жена с двигателни проблеми. Много колеги се отзоваха на призива на сдружение „Диамантено дърво“ да опаковат и разнесат подаръчни пакети на възрастни хора в два социални дома. Доброволци се включиха изключително активно в кампанията на Българската хранителна банка „1 килограм доброта“ в подкрепа на даряване на хранителни продукти от първа необходимост.

И това е само малка част от всичко, което правят доброволците на УниКредит Булбанк. Може би на пръв поглед желанието за полагане на доброволчески труд в една банка изглежда необичайно, но в нашата компания се оказа, че това е нещо съвсем естествено. Няма значение дали ще почистваме Витоша, ще правим благотворителни базари, ще даряваме кръв, дали ще действаме организирано и поотделно – ангажираността към доброволчески дейности постоянно расте.

„Вярвам, че истинското удовлетворение в живота идва от моментите, когато сме били полезни на другите. Като банкери, ние всеки ден работим професионално с хората, но безвъзмездната помощ, която човек дарява, води до по-висока самооценка. Това го прави щастлив и по-този начин става по-продуктивен в ежедневните си задължения. Наблюденията ми показват, че хората са готови да помагат винаги, но просто не знаят как. Доброволческата програмата на УниКредит Булбанк преобразува желанието в реални действия., казва Стела Гръблева, одитор.

Вярваме, че като институция, в която работят не само изключителни професионалисти, но и добри хора, готови да подкрепят достойни каузи, имаме силата да променяме света в правилната насока. Или както споделя Щерияна Петова, мениджър в управление Кредитен риск и доброволец повече от 10 години към SOS Детски селища: „Често хората смятат, че банкерите сме доста скучни и помпозни хора. Но като всички останали ние носим душа, сърце и желание да помагаме. УниКредит Булбанк е институция и име. УниКредит Булбанк не е просто банка, която управлява пари, тук работят хора с големи сърца, които поддържат мисията на доброто.“


Диляна Стоянова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Старши мениджър Спонсорства и събития

Диляна Стоянова отговаря за политиката за спонсорства и дарения на УниКредит Булбанк, онлайн и офлайн бизнес събитията и корпоративна социална отговорност. Работила е по много местни и международни проекти, свързани с: конвенции на банката, доброволческа програма, културни събития, спортни състезания, спонсорски инициативи, европейска обиколка на Купата на УЕФА Шампионска лига, вътрешна и външна комуникация. Професионалният й път в УниКредит е както в България, така и в централата на банката в Милано. Диляна се интересува от устойчиво развитие, винаги намира време за четене на художествена и научна литература. Обича да пътува, но и да седи вкъщи, музиката, но и тишината, приятелите и семейството, но и времето сама. Обръща голямо внимание на дъщеря си, която е обещаваща млада цигуларка.

Ejmzbob/TupzbopwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Диляна Стоянова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни