Виктор Михайлов от „Стара София“ за изложбата „Софийски трансформации“: София е град на промени и ние сме част от тях

Виктор Михайлов от „Стара София“ за изложбата „Софийски трансформации“: София е град на промени и ние сме част от тях

Изложбата „Софийски трансформации“, представена в галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио, представя чрез фотографии облика на столицата на България от края на XIX и първата половина на XX век. Изложбата се осъществява в партньорство със създателя на сайта Стара София Виктор Михайлов и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Как се е зародила идеята за Стара София и кои са едни от най-интригуващите символи на столицата – това са част от въпросите, на които се опитахме да намерим отговор с Виктор Михайлов.

От къде дойде идеята за „Стара София“?

Всичко започна преди десетина години, когато темата за някогашна София трайно привлече вниманието ми. Тогава обаче в интернет пространството нямаше почти нищо достъпно по темата, с което да задоволя любопитството си. Ето защо, воден от принципа „когато искаш нещо хубаво, направи си го сам“, създадох сайта „Стара София“, който чрез снимки да представя облика на София от първата половина на XX век. Започнахме с по-малко от 100 снимки, които с времето достигнаха близо 3000. Появиха се блог и фейсбук страница, а ето че днес, благодарение на УниКредит Студио, имаме въможност да покажем част от това богаство и в една прекрасна изложба.

Историята на кой градски елемент от представените в изложбата „Софийски трансформации“ според теб е най-интригуваща?

В изложбата са показани много от символите на София. Всеки от тях сам по себе си е интригуващ и ще грабне вниманието със своята история. Разбира се, за мен най-интересни са унищожените във времето места, до които нямаме друга възможнст да се докоснем освен чрез старите снимки. Гостите на изложбата ще могат да видят улица „Търговска“, например. Тя е едно от най-представителните и оживени места на някогашна София, където кипи търговският живот на столицата. След бомбардировките улицата е заличена и днес не съществува дори на картата, като нейното великолепие изчезва завинаги.

Какво е твоето послание към жителите и гостите на София, които ще дойдат да видят изложбата?

Посланието на изложбата е съвсем простичко – София е град на промени и ние сме част от тях. Едва ли има много градове, които са променяли своя облик из основи толкова пъти за такъв кратък период. Тези промени са осъществявани с добри и лоши помисли от поколения столичани, обитавали града преди нас. Сега е наш ред да оставим своя отпечатък и от делата ни зависи дали след столетие ще ни споменават с добро или не.

Как виждаш трансформацията на София в следващите 20 години?

На пръв поглед в развитието на един град 20 години са кратък период. Историята на София обаче показва, че най-значимите трансформации на града са се случвали в още по-кратки периоди. Причината за това са различни – дълбоки политически промени (обявяването на София за столица или смяната на режима след 1944 г.) или екстремни обстоятелства като бомбардировките, например. В този смисъл се надявам, че няма да ни се наложи да изживеем подобни времена. През следващите 20 години София ще трябва преди всичко да се справя с едно предизвикателство, което я съпътства от Освобождението насам, а именно – как да продължи да се разраства, без да изгуби контрола върху този процес. Населението ще нараства и системите на града трябва така да се справят с тази тенденция, че столицата да не изгуби своя облик и да не пострада удобството на нейните жители.


Мария Първанова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Nbsjb/QbswbopwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Мария Първанова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни