5 начина да "превключите" на работен режим след ваканцията

5 начина да "превключите" на работен режим след ваканцията

Лятото е към края си, отпуските са попривършили, децата тръгват на на училище. Завръщането в офиса след ваканцията може да се окаже предизвикателство и със сигурност ще наложи промяна в дневния режим, емоциите и създадените по време на почивката навици. За да избегнете твърде рязкото преминаване в работен режим и евентуалните сътресения от това, препоръчваме ви пет начина, които ще ви помогнат да смените гледната точка и да се завърнете в офиса по-ефективно.

Направете нещо, което сте искали да направите по време на лятото, но не сте го направили. Ако времето не ви е стигнало да посетите желана дестинация, да отидете с приятели на най-близкия басейн или да прочетете интересна книга, планирайте го за следващия уикенд. Може би времето ви е ограничено, затова реализирайте по-кратък вариант на това, което сте искали да направите. Важно е да си изготвите вдъхновяващ план за уикенда, който ще ви позволи да „удължите“ удоволствието от ваканцията, макар и в по-ограничен формат. А и ще имате нещо вълнуващо, което да очаквате с нетърпение след края на първата работна седмица.

Спомнете си за забавните моменти, които сте имали през лятото. Когато си мислите за това, което сте преживели и особено когато разглеждате снимки, за да вдъхнете живот на отминалите събития, ще имате още една възможност да се насладите на ваканцията и да се „заредите“ от хубавите моменти. След отпуска неминуемо ще ви се наложи да разкажете на колегите за преживяното извън офиса. Споделянето на вашите преживявания с други хора около вас ще донесе дори още повече удоволствие.

Почистете и подредете по нов начин работното си място. Погледнете с нови очи на офиса и бюрото. Възползвайте се от отсъствието си, за да анализирате и преосмислите своите активности и задачи. Идеите, които са ви хрумнали по време на отпуската, могат да намерят приложение на работното място – подреждане на папки и документи, саксии с цветя или цялостна нова концепция за офисното пространство. Това със сигурност ще ви накара да се почувствате по-добре, защото ще внесе свежест в иначе твърде познатата ви обстановка.

Анализирайте наученото по време на ваканцията. Съберете се с колегите или се запитайте: Какво научихме от нашата почивка и как можем да приложим наученото в нашата работа? Нерядко от контактите си с приятели или при посещения в други градове и държави виждаме интересни модели на работа или добри практики, които можем да заимстваме. Съставете списък на плюсовете и минусите и вижте как бихте могли да ги използвате, за да подобрите дейността, стратегията и работния дух.

Намерете нов смисъл във вашата работа. Работата на всеки човек оказва влияние върху другите и когато разберем с какво нашата работа подпомага тази на останалите, ще разберем още по-добре стойността на това, което правим. „Работата ще запълни огромна част от вашия живот и единственият начин да бъдете наистина удовлетворени е да вършите това, което считате, че е страхотна работа. А единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което вършите“, казва Стив Джобс.

екип на УниКредит Булбанк


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни