Работят ли банкерите без пари?

Работят ли банкерите без пари?

Добри, съпричастни и отзивчиви хора има навсякъде и тук, в банката, не правим изключение. Нашите колеги винаги са имали желание и са намирали начин да се включат в различни инициативи, но за пръв път имат възможност да работят заедно, да обединят сили, да споделят идеи и опит. Целта на Националната доброволческа програма на УниКредит Булбанк е именно да се създаде една ефективна, силна и добре организирана мрежа от доброволци - не само в София, но и в цялата страна.

Екипите от доброволци са доказателство, че може да се направи добро и да се помогне, без да се търси финансиране – всички те допринасят само с труд, желание и много усмивки. Противно на очакванията, и банкерите могат да работя без пари. Но кое кара тези професионалисти да отделят време от натоварения си график и да заменят костюмите с бояджийски гащеризони?

Самата дума доброволец е едно съчетание между „добро“ и „воля“ – свободен си да правиш нещо добро на добра воля. Няма по-прекрасно нещо от това да помогнеш на деца, болни или възрастни хора и след това да видиш усмивката, благодарността и надеждата, която си дал на този човек, да усети и той светлината и щастието за живот, да знаеш че съществуваш, че не си забравен, че може да си редом сред останалите и да се чувстваш щастлив, разказва Вера Косева, специалист разплащания в банката. Накарам ли някой да бъде щастлив – тогава знам, че съм наистина добра, допълва тя.

Доброволците работят и помагат безкористно, водени единствено от желанието да направят хората щастливи. Това им носи удовлетворение и ги зарежда с положителни емоции, дава им възможност да се срещат и запознават с нови и интересни хора, да научават повече за своите градове, да добият професионални и социални качества, да експериментират и творят.

Инициативите, в които се включват, са най-различни – от чистене и ремонтиране, до кръводаряване, помощ в домакинството, придружаване, четене и разговори с възрастни хора и деца. Много от доброволците демонстрират и талант за изработване на красиви украси, картички или мартеници, които след това се продават благотворително, а събраните средства се даряват за различни каузи.

Мотивира ме това, че може да помогнем на нуждаещи се чрез труда си, без значение от социалния статус на всеки от нас, споделя Моника Мънкова, консултант физически лица в управление „Продажби“. Изключително съм щастлива, че за малкото време на инициативата направихме толкова хора щастливи и доказахме, че въпреки всичко материално в днешни дни, трудът и желанието да правиш добро могат да са водещи, казва още тя.

Участието в Националната доброволческа програма на УниКредит Булбанк не е задължително. Всеки, който има време и желание, може да се включи по един или друг начин – с труд, идеи, или просто с усмивка, както и да допринесе за популяризирането на прекрасните инициативи на своите колеги. Всеки малък жест има огромно значение и всяка помощ е добре дошла. Когато хората с големи сърца се обединят около обща кауза, носят надежда и вярват, че могат да променят нещата към по-добро, нищо не може да ги спре.

Снимки от инициативите на доброволците може да разгледате във фейсбук страницата на УниКредит Булбанк или в Pinterest.

Продължавайте да следите нашия блог, където ще ви запознаем с най-активните доброволци и ще ви информираме за всички събития и инициативи в Националната доброволческа програма на УниКредит Булбанк.


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни