Стаж в УниКредит Булбанк от първо лице - Александър Дойчинов

Стаж в УниКредит Булбанк от първо лице - Александър Дойчинов

Ще Ви запознаем с още един от нашите стажанти. Той се казва Александър Дойчинов и от 4 месеца е стажант в Управление „Човешки ресурси“ на УниКредит Булбанк.

Опиши се с няколко думи. С какво се занимаваш, в кои сфери са твоите интереси?

Здравейте! Завърших психология и може би затова интересите ми са в областта на човешките ресурси и пряката работа с хора. Преди съм се занимавал и с обучение и развитие, но страстта ми се разпали едва след като придобих малко повече познания в подбора на кандидати.

Как разбра за стажантската програма и как събра кураж да се пробваш?

Моята работа е малко по-специфична и няма много стажантски места. Винаги съм искал да работя в такава голяма организация и често следях сайта на банката за свободни позиции. Точно бях напуснал старата си работа, на която работих 2 години и реших, че е идеален момент да опитам нещо ново. Първоначално бях стажант и там, но после ме назначиха. Надявам се да имам същия късмет и тук.

Защо реши пак да бъдеш стажант, не го ли приемаш като крачка назад?

Като цяло знам, че в такава голяма организация, ако нямаш достатъчно опит, единствения начин да влезеш е като стажант. След това започваш да се доказваш, правиш каквото трябва и ако се справяш добре – продължаваш напред. Това, разбира се, не зависи само от теб, а и от обстоятелствата и хората, с които работиш.

Какви са задълженията ти?

Занимавам се с планиране и подбор - главно провеждането на интервюта на кандидати за работа, от време на време правя справки или участвам в организирането на различни кампании като „Ден на кариерата“. Мисля, че съм се допрял до всяка дейност свързана с подбор. Но в такава голяма банка, с толкова отдели и разнообразни позиции, със сигурност има още интересни и полезни неща, които да науча.

Лесно ли ти беше да се адаптираш?

По принцип се адаптирам лесно навсякъде. Самият екип е изключително добър. За много кратко време успяха да ми покажат много неща и да ме въведат в работния процес. Не е имало въпрос, на който да не получа отговор. Не правя еднообразни неща, винаги ми дават нови задачи, по-отговорни и интересни, което много ми харесва.

Какво е най-трудното и кое е най-приятното нещо, с което се занимаваш като стажант?

Най-трудно не, но може би има най-досадно. Това е архивирането на всички документи, след като приключим работата си с тях.

Най-приятното са интервютата. Ежедневно имам възможност да се запознавам с нови хора. Всеки си разказва своята история и винаги можеш да научиш нещо ново, любопитно и ценно.

Какви са плановете ти за бъдещето? С какво искаш да се занимаваш?

Със сигурност искам да се занимавам с човешки ресурси. Преди да започна стажа изпитвах смесени чувства, тъй като не знаех какво точно представлява подбора. В последствие открих, че работата ми харесва повече, отколкото очаквах и в бъдеще определено мисля да продължа, да се развивам в тази сфера, ако имам такава възможност, разбира се.

Ще ти бъде ли от полза опита, който придоби по време на стажа?

Със сигурност! Може би в такава организация се придобива най-много опит. Самото управление „Човешки ресурси“ е доста голямо и комуникира с почти всички отдели на банката. Това ми дава възможност да се докосна до различни и специфични сфери на работа.

Какво би искал да кажеш на всички, които все още не са се решили да предприемат подобно предизвикателство?

Няма нищо страшно! Просто трябва да решат с какво точно искат да се занимават и да се пробват, дори да нямат нужния опит. Разбира се, винаги трябва да дават всичко от себе си ако искат да се развиват – независимо от обстоятелствата.

Аз нямах много опит в тази сфера, но и това е идеята на самата стажантска програма. Тя е за хора, които имат образованието, но нямат практически познания. Всъщност тези знания, които натрупах тук са ми много по-ценни, отколкото тези в университета. Тук всичко е едно голямо предизвикателство. Сблъскваш се с реалните проблеми, които може да срещне един HR, а това няма как да се научи от учебниците.

Ако искаш да научиш повече за Стажантската програма на УниКредит Булбанк или да се включиш, пиши ни на JoufsotijqAVojDsfejuHspvq/Ch


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни