Никулден – празникът на моряците, пътешествениците, търговците и… банкерите

Никулден – празникът  на моряците, пътешествениците, търговците и… банкерите

По стар български обичай на 6 декември на всяка трапеза задължително присъства поне едно рибно ястие, моряците празнуват, именниците черпят.

Замисляли ли сте се каква е връзката между „морския“ закрилник и работещите в банковия сектор?

Според преданията Свети Николай Мирликийски Чудотворец е бил изключително състрадателен и човеколюбив. Помагал и дарявал безвъзмездно, изпитвайки истинска радост да дава без никой да знае за това, без да очаква нищо в замяна. Легендата разказва за един обеднял човек, който в своето отчаяние бил готов да продаде дори собствените си дъщери. Виждайки мъката на стареца, Свети Николай решил да му помогне като тайно му оставил една кесия с жълтици. Благодарение на този дар, бащата успял да омъжи първата си дъщеря за добър и заможен мъж. Не след дълго получил нов дар – втора кесия с жълтици, с която омъжил и втората. Същото се случило и с третата му дъщеря. Накрая старецът получил жълтици и за себе си. С насълзени очи и преливащо от благодарност сърце, хукнал да гони своя спасител. Със сетни сили го настигнал и с изумление съзрял в неговото лице Божия пратеник. Тогава осъзнал светостта на неговото дело, което го спасило от грях. Може би от тогава св. Николай е почитан като закрилник на имота и парите.

Понякога и един малък жест е достатъчен, за да направим някого щастлив. Нека освен добри банкери и професионалисти, бъдем и добри хора.

Честит празник, колеги!


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни