"Легенди за Търново" оживяват във филиала на УниКредит Булбанк

"Легенди за Търново" оживяват във филиала на УниКредит Булбанк

УниКредит Булбанк се включи в културния живот на Велико Търново и сподели с неговите жители и гости уловени моменти от улиците на града отпреди 50 години.

Отново имаме удоволствието да надникнем в необятния свят на известния български фотограф Торос Хорисян и да се насладим на образа на един от най-красивите български градове – Велико Търново. В изложбата са включени фотографии от 60-те години на ХХ век, които са запечатали в себе си непокорния болярски дух и очарованието на сгушените, накацали една върху друга стари търновски къщи. „Легенди за Търново“ е палитра от спомени – за усмихнатите детски очи, посребрелите коси на възрастните боляри, за безгрижните рибари и забързаните туристи.

Изложбата „Легенди за Търново“ откри Тошко Рачев, регионален директор на УниКредит Булбанк, който разказа на гостите интересни подробности за живота и творчеството на Торос Хорисян.

Приветстваме изложбата на Торос Хорисян днес, 50 години след създаването на фотографиите. Това е уникална възможност да върнем времето назад. Да видим един вечен, но непроменящ се град, каза по време на откриването заместник-кметът на града Ганчо Карабаджаков.

Половинвековният юбилей на най-голямата българска банка ще бъде отбелязан в старата столица достолепно и достойно, по начин, който доказва нейната класа, не само във финансовия сектор, но и като институция със значима социална отговорност и отношение към изкуството и културата, допълни той.

Карабаджаков посочи, че това не е първият акт на меценатство на УниКредит Булбанк, но че именно той е така важен за търновци, тъй като „дава възможност с умиление и може би с малко носталгия да се върнем във времето“.

Изложбата предизвика голямо вълнение в много от посетителите, които успяха да разпознаят собствените си къщи, и с насълзени очи и широки усмивки си припомниха своето детство.

Гости на събитието бяха директорът „Култура и туризъм“ - Нелина Църова, директорът на Регионалния исторически музей н.с. Иван Църов, както и много търновски художници, фотографи и любители на изкуството.

Изложбата ще остане в клона на УниКредит Булбанк на бул. „Васил Левски“ 13 до 20 декември 2014 г., след което всички фотографии ще бъдат подарени на общината на град Велико Търново.

 

 

 

 

 


Людмила Петкова

Управление „Връзки с обществеността и комуникации“

Мениджър Онлайн комуникации

Mzvenjmb/qfulpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Вижте всички статии от Людмила Петкова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни