Първи 50 години с мисъл ЗА следващите 50 години

Първи 50 години с мисъл ЗА следващите 50 години

2014 г. е годината, в която отбелязваме 50 години от създаването банката, чийто наследник днес е УниКредит Булбанк - най-голямата българска банка. Когато отбележиш половин век съществуване, е естествено и необходимо да се обърнеш към миналото и да погледнеш назад, за да направиш равносметка на постигнатото.

За нас и нашата банка връзката минало - бъдеще е изключително значима. Ето защо на 21 май открихме най-новия си Филиал на бъдещето на бул. „Дондуков“ 9 в София със специална изложба „Историята среща бъдещето“* на монети и артефакти, подарявани на банката през последните 50 години при официални правителствени и институционални визити.

Самата сграда на филиала също е част от историческото и архитектурно наследство на столицата. За това напомнят изящните елементи по фасадата, орнаментите по прозорците, възстановени по скица на сградата от преди 70 години, усещаш духа на историята. В началото на 20-те години на ХХ век точно там се е помещавала Пражката кредитна банка, затова и днес сградата, в която се намира филиалът, е със статут на паметник на културата.

Във филиала на бъдещето история и настояще за първи път не се съревновават, а си помагат и взаимодействат по неповторим и красив начин. Поставяш ръка на интерактивния екран и потъваш в море от дигитална информация, а само един поглед встрани е достатъчен, за да направиш „скок във времето“, разглеждайки експонатите от изложбата. Там среща си дават златни монети с лика на Наполеон и Франц Фердинанд; специални подаръци от австрийски и италиански финансови институции; унции сребро на гранули и др. Тези артефакти за първи път са представени пред публика, като стремежът на банката е повече хора да успеят да ги разгледат. Именно затова УниКредит Булбанк ще предостави изложбата и на други филиали в страната.

* Сред експонатите на изложбата са итaлиански дукат Doublet ducat от Галерия Мария Сфорза, подарък от Banca Commersiale Italiana, златна монета от 20 франка, Наполеон III, емисия 1863 г., подарена от Креди Леоне, Париж, сребро на гранули, 2 унции, подарени от DеkaBank, златен дукат, емисия 1971 г., подарък от Swiss Bank, Цюрих, Златна юбилейна монета Виенска Филхармония от 200 австрийски шилинга, 1 унция чисто злато, както и орден "Червено знаме на труда" от 1981 г., връчен от председателя на Държавния съвет на Народна Република България Тодор Живков.Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни