Среща за ускорение или защо е добре, че в България няма диаманти и нефт?

Среща за ускорение или защо е добре, че в България няма диаманти и нефт?

За първи път чух за Walltopia и Ивайло Пенчев от Левон Хампарцумян в едно негово телевизионно интервю. Той го спомена в отговор на реплика на водещия на предаването, че в България няма успешни бизнеси или е трудно да се правят почтени такива. Хампарцумян отговори, че в България има хора, които дори в трудната икономическа обстановка успяват да бъдат не само успешни у нас, а да станат най-добрите в света в това, което правят. Примерът му беше Ивайло Пенчев и Walltopia – българска компания, стартирала през 90-те години, в която в момента работят повече от 250 души. Създадената в малка България, Walltiopia всъщност е световен лидер в производството на изкуствени катерачни стени. Създателите му – българи - са превърнали своята страст, катеренето, в успешен бизнес. И така на практика доказват сентенцията на Конфуций, че ако работиш това, което обичаш, няма да имаш нито един работен ден в живота си.

Седем с един удар

Защо Walltopia e успешна компания може да се види и по това, което компанията прави за своите служители и за онази част от обществото - предприемчиви и позитивни хора - които се вдъхновяват от тях. Миналата година Walltopia участваха в благотворителен търг на организацията “Заедно в час”, която работи за каузата за равен достъп до качествено образование. На този търг те закупиха от времето на седем известни и успели личности, сред които и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Така се родиха техните „Срещи за ускорение“, на които канят свои служители и ги срещат с тези успели личности, за да се вдъхновят и да почерпят опит за ускоряване на личния им успех. Срещите са отворени и към други предприемчиви и активни хора, които се регистрират. Имах една любима приказка като малка - „Храбрият шивач“ и знаменитата фраза от нея „седем с един удар“. Винаги съм се възхищавала на проекти като този, от които ползите са многократно мултиплицирани. Срещите за ускорение са един от случаите, в които човек се докосва до Светия Граал на ефективността – да се съсредоточиш върху онези 20% усилия от принципа на Парето, които ти дават 80% от резултата. С тези срещи Walltopia не само помагат на образованието у нас чрез подкрепа на „Заедно в час“, но работят за развитието на служителите си и за обогатяването на други активни хора като дават гласност на добри примери в обществото ни.

Светът се движи от личната енергия на амбициозните хора. Ще се радвам хората, които идват тук, да получите енергия, ентусиазъм и вяра в себе си, мотивация да постигате, да действате, да правите, каквото искате.”, каза Ивайло Пенчев на откриването на Срещата за ускорение, чийто гост беше Левон Хампарцумян. Това е първият случай, в който виждам Ивайло Пенчев на живо и гарантирам, че позитивизмът му е заразителен.

 

Светът след кризата

Walltopia е една от фирмите, която показва, че когато човек иска да бъде най-добър в света, може да стане. И това не става с декрети, не става с европейски фондове, с държавни поръчки и т.н. Тези неща могат да помогнат, но не са най-важното. Ако няма персоналната мотивация, персоналната амбиция, те няма да се случат. Разбира се, има и известна доза късмет, но знаете, че той спохожда само тези, които са подготвени, които могат да го видят“, започна вчера „Срещата за ускорение“ Левон Хампарцумян.

Според него светът е различен след кризата. „Лемън брадърс бяха поводът, чрез който бяха показани дисбалансите в начина, по който се прави бизнес. Оттук нататък не е реалистично някой да очаква да се върне състоянието преди това.“, каза Хампарцумян.

Той подчерта, че следващите десет години капиталът ще остане относително скъп и затова ключово значение в какви проекти ще бъде влаган. “Защо Русия не направи смартфона, не произведе световна марка коли?“ провокира Хампарцумян гостите с въпрос. Според него тъй като Русия има много природни богатства, там те са източника на генериране на ново богатство. „Там няма такава нужда да се стимулира предприемчивостта. Важен е контролът върху нефта, диамантите и т.н. Слава богу, ние нямаме такива ресурси, защото ако имахме, щеше да има истински олигарси и по-ограничени възможности за развитие“.

Той обърна внимание на факта, че едни от най-подредените страни в света като Япония, Швейцария, Скандинавските страни, са без природни ресурси (Норвегия „си е подредила къщичката преди да открият там нефта“). Според него в това отношение България прилича на тези страни.

Единственият сериозен ресурс, който имаме, това са хората. Това, което можем да направим стратегически, е да заложим на образованието. България има непропорционално много представители във водещите университети в света. Страхотно е, че сме го постигнали. Но важното е да имаме и голям брой професионално подготвени хора в страната. Трябва безогледно да се инвестира в образование, в професионална квалификация“, каза Хампарцумян. Като пример той посочи Германия, чиято сила е огромното количество добре образовани хора на средни нива и възможността относително бързо да се сформират добри екипи.

В живота няма екипи от суперзвезди. Добрите екипи са от образовани хора, които са готови дори да потиснат егото си при нужда, да бъдат съобразителни, за да можем взаимно да си компенсираме недостатъците. Ако някой не може да го направи, трябва да търси индивидуално поле за изява.“ Но той подчерта, че всеки трябва да знае къде му е силата.

Генетичен купон

По думите на Левон Хампарцумян, що се отнася до хората като сериозен ресурс, България има отлична основа с едни от най-добрите условия в света. „Да се огледаме в залата и да видим дали има тук типичен българин или българка. Имаме от монголоидни, през средиземноморски, до скандинавски черти. Исторически под нас има 10-15 културни слоя. Това е голяма сила. Тук е било един голям генетичен купон, а да имаш по-диференцирана генетика също е преимущество“. Освен това той посочи, че макар и да сме бедните в Европа, живеем сред 500-те милиона души от седем милиардното население, които са най-богатите в света. Фактът, че имаме четири сезона, е също голямо преимущество.

Това, което трябва да правим, е да имаме амбицията да се сравняваме със света.Трябва да имаме готовност за мобилност, за предприемчивост. Като казвам предприемчивост, това не означава непременно всеки да си направи фирма. Предприемчивост може да бъде да научиш още един език, да си смениш работата, да се запишеш на курс, да си смениш партньора ако трябва и т.н. – всяко нещо, което може да ти помогне да влезеш в следващата фаза“. При промените е обичайно да има и грешни решения. „В източните бойни изкуства (както и в катеренето, както потвърди Ивайло Пенчев) първо те учат как да губиш, да падаш. Това не е проблем. Ако сте намислили нещо, действайте!“, заключи Хампарцумян.

Междувременно „Действайте!“ и ако познавате хора като Ивайло Пенчев и компании като Walltopia, с които можем да се конкурираме със света, разкажете за тях на максимално много хора. Така всички ще имаме повече позитивизъм и вдъховение за ускорение…


Виктория Блажева

Директор „Стратегия и бизнес“

Виктория В. Блажева е първи вицепрезидент, директор „Стратегия и бизнес“ в УниКредит Булбанк. Отговаря и за прилагането на ESG стратегията като част от бизнеса и дейността на компанията. Преди това ръководи комуникациите на банката над 10 години. Виктория има MBA от Warwick Business School. В момента прави магистратура по отговорно и устойчиво управление в Софийския университет. Завършила е програмата „Кръгова икономика и стратегии за устойчивост“ на Judge Business School , програмата „Устойчиви бизнес стратегии“,  на HBS Online и др.

Wjlj/EbwjepwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Виктория Блажева


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни