УниКредит и официалната съдийска монета на UEFA Champions League

УниКредит и официалната съдийска монета на UEFA Champions League

Ези или тура? Нито един мач не започва без съдийската монета…

Жребият с монета за определяне на изхода от някакво съревнование датира още от римско време. Монетите, разпространени в Древен Рим, обикновено имали изображение на кораб от едната страна и лика на императора от другата. Ето защо римският еквивалент на „ези или тура“ се наричал navia aut caput („кораб или глава“).

В по-нови времена, преди елиминациите с дузпи за да добият популярност във футбола, жребиите с монета обикновено се използвали за решаването на изхода от оспорвани двубои. Най-известният пример за това е от полуфинала на Европейското първенство по футбол през 1968 г. между отборите на Италия и Съветския съюз, когато след допълнителното време двата отбора завършват 0-0. Италия печели жребия и отива на финал.

От началото на Сезон 2013/2013 на UEFA Champions League УниКредит получи статута на единствен доставчик на официалната съдийска монета за мача, която се връчва на главния рефер преди началния сигнал на всяка среща.

Монетите за срещите от предварителните фази са със сребърно, а тази за финала – със златно покритие. Върху едната им страна е изобразено логото на UEFA Champions League и на съответния мач, който предстои да бъде изигран, а от другата – логото на UniCredit. Диаметърът им е до 3 сантиметра и тежат 13 грама, придружени от сертификат за автентичност.

 

Тази пролет УниКредит Булбанк даде уникална възможност на футболните фенове у нас да се сдобият с оригинални колекционерски комплекти от съдийските монети за мачовете на европейските футболни грандове в предварителните групи на UEFA Champions League Сезон 2012/2013.

Банката организира фейсбук игра, в която ще раздаде 30 колекционерски комплекта на феновете, отговорили правилно на въпроси, свързани с българското участие в най-престижния европейски клубен турнир. Голямата награда в играта също е впечатляваща – два билета за финала на Уембли през месец май с включен транспорт и хотелско настаняване.

Първите комплекти съдийски монети вече са в ръцете на новите си собственици. Не пропускайте уникалния шанс да спечелите и вие, като се включите в нашето футболно фейсбук предизвикателство. Кой ще гледа финала на Уембли предстои да разберем в края на април. Всичко това – благодарение на партньорството между УниКредит и UEFA Champions League.


Георги Грънчаров

Мениджър Онлайн комуникации

Hfpshj/HsbodibspwAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Георги Грънчаров


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни