Моят пътеводител в света на банкирането

Моят пътеводител в света на банкирането

Представяме ви New Europe Master in Banking and Entrepreneurship – магистърската програма, която е съвместна инициатива между УниКредит и Fondazione Cassamarca. Това, което отличава New Europe Master от другите програми, е специалният фокус върху банкирането и предприемачеството, съчетано с възможността да се проведе 3-месечен стаж в някоя от банките или бизнес компаниите на УниКредит в Европа. За нея ни разказва Йоана Ропова – дипломант по програмата, чиято първа среща с УниКредит е след като завършва висшето си образование в Англия. Тогава тя започва като стажант в УниКредит Факторинг. През 2012 г. завършва New Europe Master in Banking and Entrepreneurship в Конелиано, а в момента е част от CIB International Graduate Program в отдел Commodity Trade Finance.

Защо реши да се върнеш в България след като завърши образованието си в Лондон?

След като взех степен бакалавър на икономическите науки в университета UCL в Лондон, срещнах доста затруднения при търсенето на работа там, свързани с ограничения за пазара на труда в Обединеното кралство. През всяка лятна ваканция по време на бакалавърската си програма карах стаж в България и бях силно удоволетворена от опита, който придобих. Затова реших, че завръщането в България ще бъде добра стъпка в професионалното ми развитие. Също така от 15 годишна живея в чужбина далеч от семейството си и ми се искаше да прекарам малко повече време с тях.

Разкажи ни за опита си като стажант в УниКредит Факторинг.

Стажът ми в УниКредит Факторинг беше едно от най-страхотните ми преживявания в професионален план. Целият екип се отнесе с мен с голямо внимание и още от самото начало ми се довериха за изпълнението на отговорни задачи. Между нас имаше искрено разбирателство и екипност. Благодарение на тях научих много за бизнес средата в България, за работата в екип и за работата в динамична среда. Много се радвам, че с някои от хората в екипа сме не само колеги, но и близки приятели.

Защо New Europe Master?

Случайно попаднах на информация относно програмата New Europe Master в интернет. Хареса ми много това, че се преподава много широк набор от модули - от Корпоративни финанси и Финансови пазари до Маркетинг и човешки ресурси. Другото, което ме привлече към програмата беше възможността да живея в Италия и да подобря италианския си език, който преди това бях учила за кратко в UCL в Лондон. Не на последно място ме привлече и стажът, който е задължителна част от програмата. Всички тези фактори в комбинация с репутацията на УниКредит като организатор и спонсор на програмата ме мотивираха да кандидатствам за място в нея.

 

Имаше ли комични случка по време на престоя ти в Италия?

Най-комичната случка беше, когато през един слънчев следобед бяхме организирали барбекю в градината по случай края на един от изпитите. По същото време колегите от UniManagement бяха организирали посещение на един от директорите, отговорен за стратегията на Групата. За съжаление поради проблем при комуникацията ние не бяхме уведомени навреме и когато той пристигна при нас, ние вече бяхме в разгара на купона и той беше „принуден” да се присъедини към нас. Заради тази комична ситуация други колеги от Милано също бяха много ентусиазирани да ни посетят!

В момента си част от друга програма на УниКредит - CIB International Graduate. На какъв етап си и какво ти предстои?

В момента съм към средата на CIB International Graduate програмата. Моята позиция ще бъде в отдела Commodity Trade Finance, който се занимава с финансирането на краткосрочни транзакции свързани с физическата търговия на суровини като петрол, метали и земеделски култури. В момента се намирам в Хамбург от февруари, за да натрупам опит за издаването на акредитиви. През април се връщам в Мюнхен и ще работя в отделите Проектово финансиране и Контрол на риска, отново в контекста на търговията със суровини. Също така се очаква да натрупам опит за около два месеца в същия отдел в чужбина – Хонг Конг или Виена. Аз лично се надявам на Хонг Конг.

Планове след края на програмата CIB International Graduate?

След края на програмата бих искала да продължа кариерата си в същия отдел. Търговията със суровини е изключително интересен бизнес поради глобания си обсег и динамиката на ежедневната работа. Голяма част от бизнеса е свързан с Източна Европа и това също представлява голям интерс за мен.

Повече за магистърската програма New Europe Master in Banking and Entrepreneurship може да намерите на нашия сайт.Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни