Махина - тайни от Кутията

Махина - тайни от Кутията

Магията на театъра е в центъра на седмата седмата изложба, която отваря врати в галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио. „Махина – тайни от Кутията“ проследява творческите търсения на Огняна Серафимова в областта на сценографията, пърформанса, живописта, инсталацията и интерактивния костюм. Авторката е е носител на специалната награда на фондация „Стоян Камбарев“ и УниКредит Булбанк.

Снимки от изложбата можете да разгледате във фейсбук страницата на УниКредит Студио. Вижте какво сподели Огняна по време на официалното откриване в интервю на Людмил Каравасилев, бранд мениджър на УниКредит Булбанк :

„Причината изложбата да се казва „Махина – тайни от Кутията“ е свързана, разбира се, с моята страст към театъра и с факта, че работя като сценограф. Махина е древногръцки термин, deus ex machina е „машина на боговете“, което по някакъв поетичен начин препраща машината на театъра към едни по-ирационални вселени. Опитвам се да покажа на зрителите „кутията за чудеса“. „Тайни от кутията е някакво желание зрителите да надникнат в това, какво се случва зад кулисите – кои са онези скрити сценографи, които никой никога не може да види. Изложбата е съставена от шест маслени картини, от три рисунки, които ние наричаме сценографики, и от 20 фотографии от представления. В картините се виждат кадри от задкулисните пространства, които са ме впечатлили. Сценографиките представляват един своеобразен път от теорията, от текста на драматургията до реализираното представление. Мисля, че това е интересно и уникално като жанр, защото представлява пътя от идеите, от свободните форми, до конкретния материал. Някои неща са с абсолютно колажирани истински материи, които се използват за декорите“.

Цялото интервю с Огняна Серафимова можете да видите тук:


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни