Екатерина Панайотова: Ако човек иска да успее, трябва да е на 100% в нещо

Екатерина Панайотова: Ако човек иска да успее, трябва да е на 100% в нещо

Екатерина Панайотова е директор „Маркетинг и клиентски сегменти” в УниКредит Булбанк. Ръководи около 1000 души , които обслужват 1 милион клиенти в цялата страна. В банковия сектор е от 20 години. Първото й висше образование е Генно и клетъчно инженерство, а второто – Финанси. Омъжена е, има двама сина.

Три разлики между жената мениджър и мъжа мениджър.

Ситуацията е както при шофьорите – има добри и не толкова добри мениджъри. Лично аз като мениджър се опитвам да туширам чисто женските неща, като прекалената прагматичност и прекаленото влизане в много големи детайли. Нещо, което според мен не зависи от това дали си жена или мъж мениджър, е да не скъпиш похвалите си към хората – аз изисквам много, но също така не се посвенявам да ги похваля.

Трудно ли е да бъдеш жена мениджър и мъжки свят ли е бизнесът?

Аз бих го формулирала по друг начин. Според мен е интересно да бъдеш жена мениджър. Но да, определено е мъжки свят. Има не малко срещи, в които участвам и съм единствената жена, но пък жените имат едно преимущество. Мъжете по някакъв начин са склонни да имат по-ниски очаквания от жените мениджъри. Това е нещо, което ние можем да използваме като преимущество - да надскочим многократно тези очаквания. Според мен е преимущество да си жена мениджър в мъжки свят.

Кое е любимото ти време от работния ден?

Много обичам моментите накрая на деня, когато спират да звънят телефони и всички срещи са приключили,когато съм в кабинета си и е тихо, спокойно и мога да се съсредоточа.

Намерила ли си баланса между личния живот и работата?

Аз поне не съм открила рецептата. Наистина повече време отделям на работата, но хората вкъщи са приели, че това е част от мен. Огромен работохолик съм. Ако иска да успее човек, трябва да е на 100% в нещо.

Спортуваш ли? Как разпускаш?

Антистрес моментът от деня за мен е когато се прибирам у дома. Това ме освобождава от цялото напрежение. Не ми остава много време да спортувам, но затова пък цялото семейство сме запалени по карането на ски. Обичаме събота и неделя да караме, а дори се случва и през седмицата да правим нощно каране на Боровец или Витоша. Със съпруга ми гледаме всяка година да откъснем по една седмица от натоварения си график и да отидем на ски в Италия - да сме само двамата, да се наслаждаваме един на друг, и да караме ски на воля.

 

Книгата, която те впечатли последно...

Биографията на Стив Джобс. Много го харесвам и една от любимите ми мисли в живота е, че човек трябва да прави две неща – да бъде малко по-арогантен и да слуша сърцето си.

Вдъхновява те...

Малките неща – позитивизмът на хората, с които работя, сънливият синьо-зелен поглед на моя син, едни малки пухкави ръчички, които ме гушват и ми казват „мамо, толкова те обичам”, начинът по-който мъжът ми се опитва да обърне всичко на смях и да промени гледната точка. Дори един доволен клиент може да ме вдъхнови.

Цялото интервю можете да прочетете на ladyzone.bg


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни