Александър Кръстев - банкерът зад бюрото на Буров

Александър Кръстев - банкерът зад бюрото на Буров

Зареждаща, мотивираща, но и много изискваща. Така описва атмосферата в офиса си главният риск директор на УниКредит Булбанк Александър Кръстев. Намираме го в директорския кабинет на ул. „Иван Вазов“ 1 в София – в сградата, която тази година навърши 100 години. „Много изискваща“ със сигурност е точно определение за атмосферата там. През този кабинет са преминали вече няколко поколения директори на банки, включително легендарният Атанас Буров. Помещението е истински пример за архитектурно майсторство с овалната си форма, автентична дървена ламперия и гипсови орнаменти, украсяващи тавана и запазени непокътнати през годините. Акцент в директорския кабинет без съмнение са резбованото бюро и масивен дървен шкаф, датиращи от второто десетилетие на ХХ век. Тези шедьоври на пластичното изкуство подробно са разгледани в научната статия на Виолета Василчина от БАН, която пише: „Налице е професионално проектирано представително архитектурно пространство и мебели за него, в които е търсено равностойно съчетание на прагматични потребности, символични значения и художествено въздействие“.

Именно за символните значения започваме разговора си с Александър Кръстев – какво е да седиш зад бюрото на Буров и може ли да има приемственост между миналото на банкерството и съвременната модерна банка. Стандартите са твърде високи, категоричен е Кръстев. Предпочита да прави паралели в областта, която познава най-добре – риск мениджмънта. Няма съмнение, че нещата значително са еволюирали, разказва той. Концепциите за адекватен риск мениджмънт непрекъснато се адаптират към все по-сложните финансови услуги, а технологиите позволяват интегрирането на иновативни компютърни и математически модели, калкулиращи рисковите нива. Все пак, обобщава риск директорът, фундаменталната философия на риска – рисков профил на клиента, цел и обезпеченост на транзакцията, е валидна и днес.

Много хора възприемат риск мениджмънта като своеобразна пречка пред бизнеса. Според Александър Кръстев обаче, ползите от него обезсмислят подобно твърдение. Именно пренебрегването на риск мениджмънта в управленската философия на компаниите е сред основните фактори, провокирали кризата и предизвикали финансовите и репутационни негативи в сектора. По неговите думи, ключов гарант за успеха на една институция е способността й да моделира рисково съзнание, етика, ценности и поведение у всички служители. Искрено се радвам, че в Уникредит Булбанк успяваме да ангажираме всички във формирането на адекватна рискова култура и можем да се похвалим с отлична комуникация между бизнеса и риска, допълва Кръстев.

 

Стереотипът за банкерите като скучни хора риск директорът определя за доста овехтял и неактуален. Банкерите, разказва той, са всичко друго, но не и скучни чиновници с ръкавели, посветени на купчина бумаги. „Работя с изключително живи, цветни, емоционални и интелигентни хора и се забавляваме добре. Не бих спорил с критиците, просто бих ги поканил на едно от партитата ни“.

И като стана въпрос за партита, няма как да пропуснем една особено любопитна част от ежедневието на риск директора – свободното време. А то отново е под знака на риска, само че не финансовия, а в областта на спортните мотоциклети и високите скорости. Управлението на рисковете в живота и в банката не е много различно, смята той. След приключване на работния ден банкерът зад бюрото на Буров успява да намери време за своята страст – японското чудо на техниката Kawasaki Ninja zx-10r, модел 2011 г. Зад красивия дизайн на скоростния мотоциклет се крият 1000 куб. см. обем на двигателя и мощност от 200 конски сили. Усещането е невероятно, разказва собственикът му. По неговите думи, както и в бизнеса, и тук има известни рискове, а неприятностите идват от неглижирането им или от надценяването на възможностите.

„Единствено необходими са умения, дисциплина, бърза преценка и малко късмет“ - думите на Александър Кръстев звучат като формулата на успеха не само при мотоциклетите, но и в живота. Четири неща, които е добре да имаме на наша страна във всяко начинание.

Александър Кръстев започва своята кариера в банката през 1998 г. В последствие получава ценен професионален опит в международна среда чрез работата си в Милано и Букурещ и участието си в програмата “Mлади таланти” на УниКредит Груп. След завръщането си в България става мениджър “Анализ и контрол на кредитната дейност” и активно подпомага процеса по сливане на трите банки на УниКредит Груп у нас, като оглавява интеграционния проект в Кредитния риск. От 2007 г. поема управление “Кредитен риск” в УниКредит Булбанк. От началото на 2010 г. е главен риск директор.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни