1000 километра маратон в името на благородна кауза

1000 километра маратон в името на благородна кауза

Бягането е най-естественият спорт - на човешкото тяло е естествено заложено да бяга. Освен това е и най-евтиният масов спорт – не ви трябва корт, терен, ски, оборудване или партньор, за да бягате.

Думите са на Еленко Еленков, създател на спортен клуб „Бегач“, участник и съорганизатор в благотворителния маратон Букурещ – София – Букурещ, който се провежда между 10 и 19 ноември на територията на България и Румъния.

Трансграничният проект носи името “1000 Balkan Charity Challenge” и има за цел да събере средства в подкрепа на над 15 каузи. Участниците в маратона ще изминат разстоянието от около 1000 км между Букурещ и София и обратно, набирайки средства, с които да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение, деца с увреждания и възрастни хора в домове в Румъния и България.

Бягането и благотворителността са съвсем естествено свързани събития, защото и при двете нещата стават доброволно, смята Еленко. По неговите думи, бягането на дълги разстояния е един от малкото спортове, които не са засенчени от допинг скандали или корпоративни интереси. Хората които бягат са самомотивирани и много често обичат да въвличат други дейности покрай това - пътуване, благотворителност, приятелство, допълва той.

Участниците в маратона потеглиха от Букурещ на 10 ноември с велосипеди. Часове по-късно пресякоха Дунав мост и бяха посрещнати в Русе по традиционен български обичай с хляб и сол. Директорът „Хуманитарни дейности“ на община Русе Ирена Петрова връчи благодарствена грамота на маратонците. В този първи етап участниците имаха за задача да изминат по 150 км. на ден до София, карайки велосипеди.

 

Инициатор на идеята за спортното събитие е Станислав Георгиев, главен финансов директор на УниКредит Тириак (Румъния) и бивш финансов директор на УниКредит Булбанк.

Искаме да популяризираме културата на бягането и едновременно с това културата на благотворителните акции, разказва Станислав. Мечтата му е да организира подобен транснационален маратон съвместно с приятели и партньори от България и Румъния. Надяваме се, че тази формула – комбинирането на карането на колело и тичането с цел набиране на средства в полза на избраните каузи – ще достигне до сърцата на хората и ще помогне не само за популяризиране на каузите, но и на това колко важна е ангажираността на всеки от нас в благотворителни инициативи, смята той.

Цялото разстояние от 1000 км ще изминат шестима мъже и една дама. Останалите около 80 участници ще изминават различни отсечки от трасето. Разстоянието между Букурещ и София маратонците ще пропътуват с велосипеди за три дни. Очаква се да пристигнат в София на 12 ноември около 16 часа на площад Света Неделя в София пред централата на УниКредит Булбанк. Рано сутринта на следващия ден бегачите се отправят обратно към Букурещ.

Каузите, свързани с България, са предложени и администрирани от Фондация Помощ за благотворителността в България. Сред тях са: Дневен център за деца с увреждания "Св. Мина", Стипендии за сираци и полусираци с отличен успех и Домът за възрастни хора и дневен център „Александровска” (Банкя).


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни