Real Love Story - един проект на Ивайло Христов в галерия УниКредит Студио

Real Love Story - един проект на Ивайло Христов в галерия УниКредит Студио

Изкуство между унищожаването и споделянето на реалното

Така с няколко думи можем да определим изложбата, с която открихме новия арт сезон в галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио. Проектът, който бе официално представен на 13 септември, носи името Real Love Story и е вдъхновен от бранд позиционирането на УниКредит Булбанк – Real Life Banking (Банкиране за истинския живот). Негов автор е Ивайло Христов, който, освен носител на множество арт награди, е и наш колега - графичен дизайнер в управление „Бизнес комуникации“.

Истинска съвременна история за двама млади, разказана в серия кадри, заснети в техния уютен дом, стои в основата на проекта. Real Love Story представя реални хора в истински житейски ситуации - моменти на щастие, любов и драматични изживявания; автентични емоционални взаимоотношения. Това е визуален разказ за неподправения живот, какъвто го познаваме - пълен с добри и лоши случки, с възходи и падения…

Проектът е базиран на разбирането, че истината никога не е в абсолютна стойност, а прочита й е условен и често обусловен от социалните, езикови и културни или исторически особености.

Художественият замисъл не цели анализиране на конкретно продуктово позициониране, а се фокусира върху емоционалния дискурс и термините – Реалност, Живот, споделя авторът Ивайло Христов. Той поставя въпроса за актуалната стойност на израза Реалност, разглеждайки я като същина, присъствие, вещественост.

По думите на куратора на изложбата Петер Цанев, проектът на Ивайло Христов атакува така наречената „икономика на преживяването“, която акцентира върху възможностите да бъде завладян „целият сетивен апарат на потребителите“. Според Цанев не трябва да забравяме, че живеем в свят, който не се отказва от това да толерира хиперреалното, защото именно то ни обещава реалност, която е винаги по-реална от реалното.

На официалното откриване Ивайло Христов покани главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк да нанесе финалния щрих върху една от творбите. Посланието на Левон Хампарцумян беше едновременно семпло и позитивно: „На този свят има повече любов, отколкото омраза“, придружено от артистична рисунка.

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио беше открита през януари тази година. България бе избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото УниКредит Студио след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

През май т.г. в галерията беше представена изложбата „Противоположни заедно“ с куратор Зора Романска – един провокативен проект на български и италиански автори, сред които италианския посланик в България Н. Пр. Стефано Бенацо, Иво Бистрички, Козимо Беланова, Джино Бланк, Симона Грошевска, Зоран Георгиев, Джорджо Мериго и др.

В рамките на Месец на фотографията 2012 през юни в УниКредит Студио гостува колекцията от абстрактни панорамни снимки на Ели Йонова под името „Без граници“. Паралелно с нея в централния филиал на УниКредит Булбанк показахме изложбата на Веселин Маринов „Незначителни“ – впечатляващи фотографии от снежна Витоша.

Изложбата Real Love Story на Ивайло Христов е отворена за широката публика от до 15 октомври 2012 г., без вход. Повече снимки от откриването можете да видите във Фейсбук страницата на УниКредит Студио.

Галерия “УниКредит Студио”

София, ул. “Княз Ал. Батенберг 1” 12

Работно време на галерията:

10:00 - 18:30 часа от понеделник до петък

10:00 - 17:00 часа в събота


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни