Изложба събра 30 от най-успешните примери от българския дизайн за последната година

Изложба събра 30 от най-успешните примери от българския дизайн за последната година

Изложбата “Преглед на българския дизайн 2018” в рамките на Фестивала за дизайн МЕЛБА събра за пръв път на едно място 30 примера от българския продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и социален дизайн. Участниците и произведенията в “Преглед на българския дизайн” са селектирани от Студио Комплект, които се занимават с темата от над 10 години. Уникредит Булбанк е партньор на изложбата.

Изложбата беше открита официално на 8 ноември в УниКредит Студио от главния оперативен директор и зам.-председател на УС на банката Енрико Минити. Ирина Дакова от Дирекция Култура към Столична община също приветства авторите на изложбата.

Експозицията ще остане за свободно разглеждане от българската публика до 1 декември. В рамките на изложбата посетителите ще могат да номинират любимия си дизайн за годината.

В категорията Продуктов дизайн и керамика са селектирани произведения на Константин Ачков, Ина Дамянова, Furthermore, tochka&tochka и Елица Бонева. Примерите са обединени от общия знаменател на иновативния подход и отчетлив отзвук в интериорното пространство.

Категорията Социален дизайн подчертава способността на дизайна да работи за облагородяването на средата и провокация за размисъл относно валидността на общоприетите норми. Силни примери, представени в изложбата, са Новото площадно пространство - Крайбрежна алея във Варна, Демократос, кампанията Паметни жени, Пешеходна система за ориентация на туристите в град София и Скритите букви.

В областта на графичния дизайн са селектирани проекти, които показват неговото широко приложение в печат, онлайн, реклама, култура, бизнес, производство и др. Категорията е с участието на студиото Four +, Красен Кръстев, Next DC, Студио Пункт, Габриела Стайкова.

Илюстрация е област от дизайна, която търпи бурно развитие през последните години в България, тъй като дава голямо свобода на изразяване и възможност за активно популяризиране на самите произведения и техните автори у нас и извън страната. В “Преглед на българския дизайн 2018” тя е представена от Borislava Willnevermadeit, Ти-ре, Люба Халева, Костадин Кокаланов, Розалина Буркова.

Нева Балникова, Велислава Божинова, Цеца Георгиева, проекта Сфера, Евгения Цанкова ще представят направени от тях бижута, като обединяващо е разглеждането им като форма на визуални творчески експерименти.

В “Преглед на българския дизайн 2018” категорията Мода и текстил е представена от Стефан Карчев, Мила Чорбаджиева за Шевица, Chopova Lowena, Софтър Уайлд и Стампа.


Адрес на изложбата:

Галерия УниКредит Студио

София, ул. „Княз Александър I” 12

Работно време на галерията:

10:00 - 18:30 часа от понеделник до петък

11:00-17:00 часа събота

Вход свободен

 

ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА МЕЛБА:

Фестивалът МЕЛБА е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА и е са продължение на лансирания в края на 2017г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура “Динамичен архив за български дизайн МЕЛБА” | melba.bg.

 


ЗА УНИКРЕДИТ СТУДИО:

Галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio е открита в началото на 2012 г., когато България бе избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото UniCredit Studio след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

 От откриването си до момента галерията е представила изложби на млади и талантливи български творци, сред които Андрей Хамбарски, Ивайло Христов, Огняна Серафимова, Велизар Димчев, Нора Ампова, Радослав Нинов-Руди, Яна Лозева и др.

През 2016 г. фотожурналистът  и носител на “Пулицър” Рене K. Байер представи в галерията световноизвестната си изложба Living On A Dollar A Day: The Lives and Faces of the World’s Poor.

През годините галерията е била партньор на знакови фотографски събития като фестивала “Фотофабрика”, Месец на фотографията и др.  От началото на 2017 г. UniCredit Studio намери своя нов дом на обновения партерен етаж на УниКредит Булбанк на пл. “Св. Неделя” в центъра на София.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch