Първи крачки по пътя към спестяването на средства и инвестирането им

Първи крачки по пътя към спестяването на средства и инвестирането им

Заделянето на средства и инвестирането са два важни елемента от финансовото планиране. 📚 Те са важен помощник при постигането на финансовите ни цели, като например: мечтано пътешествие🌎, да направим по-голяма покупка за дома🏡 или лично за нас, да се пенсионираме по-рано или да осигурим добро образование на децата ни.👨‍👩‍👧

Ако сте начинаещи в света на спестяването и инвестирането, може да ви се струва, че всичко е много сложно и трябва задължително да имате дълбоки познания и опит. В действителност това не е така. С малко проучване, планиране и усилия, всеки може да започне да спестява пари още днес.

И за да ви убедим, сме подготвили няколко идеи, които могат да ви бъдат от ползва 👇

1. Поставете си цели 🎯

Първата стъпка към успеха в спестяването е да си поставите цели.

  • Какво искате да постигнете с парите си?
  • Мечтаете да направите подобрения в дома?
  • Да отидете на околосветско пътешествие?
  • Да подсигурите старините си или пък да дадете силен старт в живота на вашите деца?

Когато знаете какви са целите, които искате да постигнете, ще бъде по-лесно да определите колко средства трябва да заделите и как да ги инвестирате. Важно е да си поставяте реалистични цели и да имате план за действие за тяхното постигане.

2. Направете разчет на бюджета си 📄

Прецизно направете разчет на месечните ви разходи и ги разделете на задължителни и такива, за които можете и да не харчите пари. Помислете добре, че формулата за спестяване не означава да извадите от приходите всички разходи и ако останат пари, тогава да спестите.

Мислете по-глобално и вкарайте в месечния си бюджет задължителна сума за спестяване, дори и в по-малък размер, която да се стремите да заделяте регулярно. Например, можете да започнете да заделяте около 👉 10% от заплатата си. С течение на времето, когато започнете да свиквате да спестявате, можете да увеличите сумата, която отделяте, без тя да тежи на начина ви на живот.

Не забравяйте, че заделените настрана финанси могат да ви помогнат в непредвидени ситуации и разходи.

3. Създайте си план 👌

След като сте направили детайлен разчет на бюджета си, започнете да заделяте и инвестирате средства по план*, който ще ви помогне да постигнете целта си. Обмислете различните инвестиционни решения, които дават възможност автоматично да заделяте определена месечна сума и да я инвестирате.

4. Бъдете последователни 🔁

Най-важният съвет по пътя на спестяването е да бъдете последователни и постоянни. Ако изградите спестяването като ваш финансов навик, то ще имате по-голям шанс да постигнете целите си. Направете заделянето на средства като автоматичен процес. Например, можете да настроите директен дебит от вашата банкова сметка към спестовната ви сметка или инвестиционния ви план.

5. Среща с експерт – защо не? 👨‍💻

Не забравяйте, че винаги можете да се възползвате от безплатна среща с финансов експерт инвестиционни и спестовни продукти, който ще може да отговори на всички ваши въпроси по темата. По този начин ще си гарантирате, че сте взели максимално информирано и отговорно решение.

Има много различни инвестиционни продукти на пазара и точно поради тази причина, преди да започнете да инвестирате е важно да разберете какви са възможностите пред вас и рисковете, свързани с тях. Не е нужно всеки да е наясно с абсолютно всичко по темата, за да започне да заделя и инвестира средства.

Ето и няколко допълнителни важни неща, които е хубаво да имате предвид, ако предприемате първите си крачки към инвестирането:

🤓 Научете повече за инфлацията - намаляването на покупателната стойност на парите с течение на времето. Ако не вземете предвид инфлацията, парите ви ще губят стойност.

❌ Не заделяйте повече средства, отколкото бюджетът ви позволява. Инвестирането носи резултат в дългосрочен план, така че не инвестирайте пари, които знаете, че ще ви трябват в съвсем кратък срок.

📲 Използвайте всяка възможност, която може да улесни ежедневието ви, например да правите анализ на разходите си през телефона и да проследявате напредъка на спестените и инвестирани средства.


*Предишните резултати от дейността на Фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишават, но и да се понижават без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Информацията е само с илюстративна цел и не е съвет за извършване на сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима самостоятелно решение да инвестира и/или да сключва други сделки с дялове във фондове. УниКредит Булбанк АД не извършва дейност по предоставяне на инвестиционни съвети.


Ако темата ви е била интересна, ето още няколко статии от блога на УниКредит Булбанк, които биха ви били полезни 👇

Спестявате за голяма покупка? Ето няколко идеи, с които да си гарантирате успех!
• 7 основни стъпки в бюджетирането, които всеки може да опитa
• 7 идеи как да спестяваме независимо от ситуацията


Симона Шангова

Екип "Дигитален маркетинг и реклама"

Експерт "Дигитален маркетинг“

Вижте всички статии от Симона Шангова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни