За финансите с любов: практични съвети как лесно да управляваме семейния бюджет

За финансите с любов: практични съвети как лесно да управляваме семейния бюджет
  • Календар икона 27 януари 2021
  • Око икона 2004

Любовта е нещо прекрасно, изпълва ни с чувство на щастие и топлина, но когато стане въпрос за общ семеен бюджет, се изисква реалистично и осъзнато поведение.

Възможно ли е да спестяваме заедно? Дали този, който получава по-висок доход трябва да покрива повечето разходи? Да делим ли всичко по равно?

Отговорите на тези въпроси са различни за всяка двойка и няма универсално решение. Ангажиментът към финансите обаче е важна част от ежедневието ни и трябва поне единият да поеме организацията им. Независимо дали става въпрос за покупки за дома, плащане на битови сметките или отглеждане на децата – редно е и двамата партньори да споделят мнението си и заедно да намерят общ подход при управлението и разпределението на бюджета.

Как лесно да постигнете това? Ето няколко съвета:

ОРГАНИЗАЦИЯ И ПЛАН

За да придобиете по-добра представа колко и какви разходи имате на месечна база, може да си направите таблица, в която да въведете приходите и разходите си. В началото може да изглежда малко трудно, но с постоянство и желание бихте могли да се ръководите от нея занапред. Веднъж организирате ли основните категории след това е нужно само да въвеждате новите стойности в отделните секции на таблицата. Така бързо може да проследите за какво харчите най-много и как може да оптимизирате разходите си във всяка категория.

В графа „приходи“ включете: заплата, инвестиции, допълнителен доход от наем, месечен бонус, месечна финансова подкрепа или др.

В графа „разходи“ попадат комуналните услуги (ток, вода, парно, интернет, телевизия, телефон), разходи за наем, данъци, вноски по кредити, разходи за децата, разходи за храна и домакинството, за лекарства, дрехи, обувки, козметика, разходи за транспорт и ремонт на колата, почивка, развлечения и други разходи.

Бонус съвет: Разходите за храна са голямо перо в общите финанси. Може да ги оптимизирате като през уикенда изготвите план за пазаруване, който да следвате. Така ще ограничите импулсивните покупки.

Ако все пак създаването на таблица ви се струва трудна стъпка, може да потърсите готова в Интернет или да използвате мобилно приложение за управление на бюджет.

ДЕЙСТВИЕ

Неписано финансово правило е да се заделят 10% от месечния доход. Ако имаме възможност, увеличете този процент повече. Още с получаването на заплатите си и двамата заделяйте автоматично сумата по спестовен план или друга обща сметка, в която са вашите семейни спестявания. Общата сума може да разпределите в няколко сметки. Така по едната може да събирате пари, които да бъдат на разположение по всяко време за покриване на спешни разходи, в другата – спестявания за почивки, а в третата – за детето.

Бонус съвет: Не чакайте на опашка пред гише, за да платите битовите си сметки. Бъдете дигитални. Голяма част от операциите може да ги направите бързо и удобно през приложението за мобилно банкиране на вашата банката. Така спестявате време и пари, защото често таксите са по-ниски, а и печелите повече време с любимите хора.

Споделеното спестяване с половинката е напълно възможна и постижима задача, която

хармонизира отношенията и води връзката към осъществяване на общите планове, цели и мечти. Бъдете щастливи и харчете разумно!


Научете други финансови съвети, като свалите безплатната електронна книга „Наръчник за здрави финанси: Тайните на финансовото благополучие“. Тя е част от ФинKултура – новаторски образователен проект от инициативата Social Impact Banking на УниКредит Булбанк. За първите 10 000 свалени копия до февруари, УниКредит Булбанк ще дари по един лев в подкрепа на фондация „Заедно в час“.


Красимира Атанасова

Продажби

Мениджър Бизнес клиенти

Красимира Атанасова е Мениджър Бизнес клиенти в УниКредит Булбанк. Работата ѝ е свързана с обслужване на бизнес клиенти в сегмент ‘‘Малки и Средни предприятия‘‘ и предлагане на пълната гама банкови продукти за юридически лица. Интересите ѝ са свързани с инвестиране, спестяване, управление на лични финанси и намиране на индивидуални решения. Участвала е в различни обучения за продажбени умения, личностно развитие и управление на лични финанси.
Завършила е ‘‘Стопанска логистика‘‘ в Национален Военен Университет ‘‘Васил Левски‘‘-гр. Велико Търново и ‘‘Корпоративни финанси‘‘ в Икономически Университет – гр.Варна.
В свободното си време обича да чете книги на тема психология и финанси, да спортува, да пътува в страната и чужбина и да наблюдава развитието на бизнеса в отделните отрасли.

Lsbtjnjsb/Boh/BubobtpwbAVojDsfejuHspvq/Ch

Вижте всички статии от Красимира Атанасова


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни